Mag ik voorbelasting opvoeren/btw aftrekken als mijn bedrijf geen inkomsten heeft?

Ik ben zzp-er maar het is helaas een aflopende zaak. Ik heb het afgelopen jaar geen opdrachten gehad waarmee er geld binnen komt. Op dit moment ben ik nog bezig met een project waarvoor ik subsidie heb ontvangen maar verder geen winst op maak.
De uitgaven die ik doe voor dit project voer ik momenteel nog als voorbelasting op. Ik vraag me echter af of dit nog mag, wetende dat ik waarschijnlijk geen betaalde opdrachten zal krijgen in de toekomst en mijn bedrijf zal opheffen.

Ik heb hier al eerder over gebeld met de belastingdienst maar krijg mijns inziens niet hele duidelijke antwoorden, in de trant van: de belastingdienst bepaalt wel wanneer je niet meer als bedrijf aangemerkt mag worden.
Maar ik ben ergens bang dat ik dan de afgetrokken voorbelasting moet terugbetalen.
Weet iemand hoe dit precies zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, met een grote maar.. Alles draait om de vraag of er een "echte" onderneming is. Met andere woorden is je zaak wel levensvatbaar objectief gezien? Iemand die jaren achtereen verlies maakt heeft geen onderneming gehad volgens de rechtsspraak. En bij verwachtingen die niet hoopvol zijn. Heb je een onderbouwd ondernemingsplan gemaakt? Waarop is dit gebaseerd? Maar je krijgt je het voordeel van de twijfel als starter, zeker met een goed ondernemingsplan. Reserveer wel voorlopig de teruggaven BTW. Achteraf (na 4 a 5 jaar met blijvende verliezen) kan de belastingdienst eventueel redeneren dat er geen onderneming was, ongeacht de inschrijving bij de kamer van koophandel. Je verliezen worden dan doorgehaald. Geen onderneming, betekent ook geen vooraftrek BTW, dus je krijgt dan een naheffingsaanslag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100