Is dominee een vrijgesteld beroep?

Een dominee die (freelance) begrafenissen, bruiloften en reguliere kerkdiensten voorgaat. Soms namens een kerkgemeenschap (zoals PKN), soms zonder.

Weet jij het antwoord?

/2500

Om je dat te mogen noemen moet je dus een studie hebben gedaan. Het woord dominee (afgekort ds., of da. voor een vrouwelijke dominee) is een aanspreektitel voor een predikant, zoals professor dat is bij een hoogleraar. Het woord is een verbastering van de vocatief domine van het Latijnse dominus dat heer betekent. Voor de aanduiding van het ambt wordt echter altijd het woord 'predikant' gebruikt.

Opleiding is universiteit. Voor uitoefenen dominee als beroep ben je verbonden aan een kerk. Dus leidt je een trouwerij of begrafenis/crematie dan ben je dominee van een kerk. gemeente.

Een belangrijk kenmerk voor ondernemerschap is dat men dit bedrijf zelfstandig moet uitoefenen. Men moet bij de belastingdienst als ondernemer bekend zijn. En er moet een inschrijving zijn bij de Kamer van Koophandel. Als men met handen en voeten aan een ander gebonden is (de Kerk) en dus naar buiten toe niet als verantwoordelijke optreedt, kan er van ondernemerschap geen sprake zijn. Zo is door de rechter al eens beslist dat een predikant van de Nederlandse Hervormde Kerk niet voldoende zelfstandig is om ondernemer te zijn. Een verhelderend artikel over o.a. predikant en ondernemerschap is te vinden in onderstaand artikel. De BTW wordt niet van iedereen die inkomen geniet geheven, maar uitsluitend van degenen die een bedrijf uitoefenen. Deze worden in de wet ondernemer genoemd. Als ondernemer geniet men verschillende belastingkortingen, maar om als ondernemer te worden erkend door de Belastingdienst worden er eisen gesteld. Zie de tweede link. De eerste link geeft een verhelderend betoog over wel of niet BTW-plichtig voor bepaalde inkomsten. BTW: Er moet sprake zijn van regelmatige inkomsten, verschillende opdrachtgevers. De opdrachten mogen niet incidenteel zijn. Men moet als ondernemer erkend zijn. Lees verder ook mijn reactie op uw vraag.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.digibron.nl/search/detail/012e9...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100