Hoofdelijk aan sprakelijk voor de lening maar niet voor de eenmanszaak?

Ik heb getekend voor een lening bij de Rabobank, maar mijn ex-partner staat ingeschreven bij de KVK als eenmanszaak. Alles staat verder op zijn naam. Nu blijkt dat ik nergens geen recht op heb behalve de schulden. Weet iemand hoe dit verder zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je schrijft ex-partner. Dus ben je niet langer getrouwd. Tijdens je huwelijk, neem ik nu aan, heb je getekend voor die lening. Dat is juridisch juist omdat o.g.v. art. 85 e.v. de partner medewerking moet verlenen bij grote leningen etc. Deze zg gezinsbeschermende bepalingen gelden zowel bij huwelijkse voorwaarden als bij gemeenschap van goederen. De zaak is - blijkt uit je verhaal- na scheiding geheel van hem. Dus alles is afgewikkeld. Maar: de lening blijft lopen en daar ben je door de ondertekening nog steeds aansprakelijk voor gebleven, ook na de scheiding. Ik vrees dat je geen poot hebt om op te staan; de bank kan bij jou voor 100% ( hoofdelijkheid is immers 100%) de lening opeisen. Te hopen is dat je dat hele bedrag of een deel daarvan - afhankelijk van hoe je toen getrouwd was- bij je ex kunt opeisen maar gezien de situatie kan je dat wel vergeten; ik neem aan dat de bank eerst al bij je man aanklopt. Tekenen voor de schuld van de ander is altijd weer hoogst riskant. Toegevoegd na 3 minuten: Sorry, het woord BW viel weg, en daar gaat het nou net om... Toegevoegd na 4 uur: Uit een van de reacties blijkt dat je niet getrouwd was toen je tekende. dat is heel akelig, want dat betekent dat de bescherming uit het huwelijksvermogensrecht niet geldt en dat je domweg aansprakelijk bent als de bank het geld opeist en je ex niet betaalt. In feite sta je dan gelijk aan een wildvreemde buurman die heeft getekend. Uiteraard kan je naderhand wel proberen het bedrag te verhalen op je ex, maar als die geen cent heeft houdt het voorlopig wel op, vrees ik. De bank heeft zijn zaakjes goed geregeld,, zo simpel is het: Die kloppen bij beiden aan.

Als jullie getrouwd waren in gemeenschap van goederen en je gaat scheiden , dan zul je samen de schulden moeten delen Je schrijft dat jij getekend hebt voor een lening . Als je dat alleen hebt gedaan dan is er de kans dat jij daar dan ook alleen voor opdraait Zijn zaak is een eenmanszaak en hij staat alleen ingeschreven bij de kamer van koophandel Dus kan jij ook nergens geen aanspraak opmaken En als jij niet op papier hebt staan dat jij hem dat geld geleend hebt voor zijn zaak dan vrees ik dat je je geld kwijt bent en er helemaal alleen voor opdraait

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100