Ik ben gestart als ondernemer (websites, vormgeving). Als ik voor een particulier een opdracht uitvoer, kan ik dan evengoed btw in rekening brengen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Natuurlijk, je berekend ziezo gewoon je kosten, daarbij voeg je je winst marge toe en daarover reken je BTW. Toegevoegd na 1 minuut: Als bedrijf moet je je inkomsten aangeven aan de belasting, dus daarom ook BTW afdragen. Anders werk je zwart.

Zeker! (En wat heerlijk dat jij btw met kleine letter schrijft, zoals het hoort!) Btw is namelijk een belasting die uiteindelijk alleen door de consument (de 'particulier') betaalt moet worden. Alle voorgaande partijen (fabrikant, groothandel, detailhandel) berekenen elkaar ook btw, maar zij krijgen dat terug van de belastingdienst. Alleen de consument kan de btw niet terugvragen, omdat hij/zij 'toegevoegde waarde' geniet door het eindproduct te gebruiken (consumeren). Hij of zij betaalt dus uiteindelijk btw. Die hele riedel is dus juist ontworpen om ervoor te zorgen dat de consument btw betaalt. Je hoort het dus gewoon op je factuur te zetten. Toegevoegd na 57 seconden: Schreef ik nou 'betaalt moet worden'? IKKE? Ik bedoelde: 'betaald moet worden.'

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100