Waarom moet ik meer assurantiënbelasting betalen?

Voor mijn bedrijf ben ik in 2010 een verzekering aangegaan voor 5 jaar bij Nationale Nederlanden. Nu lees ik net het bericht (wat vandaag met de post is gekomen) met de berichtgeving dat mijn verzekering word aangepast en mijn assurantiënbelasting omhoog gaat (ik heb een maandbetaling). Dit terwijl ik dus een verzekering ben aangegaan tot 1 januari 2015 en daarvoor destijds getekend heb. Kan dat en mag dat zomaar? En dient de verzekeraar het niet eerder te melden dan 7 dagen, en feitelijk nog minder werkdagen (3 werkdagen van te voren) te melden? Wie kan me hier wat duidelijkheid over verschaffen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Van de wet mag het. In de huidige Wet op belastingen van het rechtsverkeer (waarin de assurantiënbelasting staat) is dit al geregeld in artikel 30: "Hij die ingevolge een vóór de inwerkingtreding van deze wet of van een wijziging daarvan gesloten verzekering premies int of doet innen, is bevoegd hetgeen van hem wegens assurantiebelasting over die premies meer is gevorderd dan vóór die inwerkingtreding had kunnen geschieden, terug te vorderen van de verzekeringnemer. Hiermede strijdige bedingen zijn nietig." De verzekeraar mag dus het verhoogde tarief in rekening brengen. Sterker nog, het mag zelfs als er in het contract afgesproken is dat het niet mag. Het is overigens wel zo dat de verzekeraar je altijd een maand te tijd moet geven om een verzekering op te kunnen zeggen bij een wijziging die nadelig voor je is (artikel 940 lid 4 boek 7 BW), maar dit is geen wijziging van de verzekering, slechts de belasting erover. Met andere woorden: de verzekeraar mag zo handelen.

Bronnen:
http://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-7...
http://www.st-ab.nl/wetten/0635_Wet_op_bel...

Het is net als de btw verhoging , leges kosten , de bpm hoger of lager . Overdracht belasting enz . Iedere Nederlander wordt hier aan onderworpen . Het is niet de verzekering maar de belasting die omhoog gaat . Ja de twee zekerheden in het leven belasting betalen en dood gaan . Het was door de regering al ruim twee geleden aangekondigd . :(

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100