Wat zijn de voor- en nadelen van een stichting?

Wat zijn de voor- en nadelen hiervan? En weet iemand misschien hoe het zit met de continuïteit van een stichting?

Toegevoegd na 1 uur:
Voordelen t.o.v. vereniging ook welkom.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Continuiteit: de bestuursleden van een stichting benoemen zelf hun opvolgers. Voor- en nadelen: de bestuurders van een stichting mogen zichzelf geen loon toekennen ten laste van een stichting, alleen een onkostenvergoeding. Bron: Burgerlijk Wetboek Boek 2 Rechtspersonen Titel 6 Stichtingen

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl

Een stichting kun je alleen of met een paar mensen oprichten. Een stichting kent geen leden. Dus ben je ook geen verantwoording schuldig, aan niemand. Dat is/kan een groot voordeel zijn. Nadeel is dan automatisch dat het ondemocratisch is.

Als stichting kan je bijvoorbeeld geen btw terugvragen. Stichtingen worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld een commerciële activiteit los te koppelen van een bedrijf die niets met ondernemerschap te maken wil hebben. Ik heb zoiets meegemaakt waarbij iemand een bedrijf had, mensen inhuurt die voor hem bepaalde zaken (diensten) moesten voeren. Zij wilden direct contact met klanten hebben maar niets te maken hebben met het verzenden en innen van facturen, omzetbelasting etc. Dit deed hij dus voor ze en maakte geld over naar de stichting. De personen kregen daar vast loon uit uitgekeerd op basis van gedeclareerde uren. De stichting betaald dus alleen de 'onkosten' en de personen staan net bij hem op de loonlijst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100