Waar ligt exact de grens tussen een bijverdienste volgens de inkomstenbelasting en het hebben van een eenmanszaak?

Als iets geldt als bijverdienste is geen inschrijving bij de KvK nodig, ook dacht ik dat er dan geen BTW geheven hoeft te worden.
Maar wanneer geldt een activiteit als een onderneming (eenmanszaak) waarbij wel inschrijving bij de KvK nodig is en BTW moet worden geheven?
Zijn hier duidelijke criteria voor te geven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is geen exacte grens, helaas. Ook liggen de criteria niet vast. Er zijn richtlijnen, maar de beslissing ligt bij de belastinginspecteur (en de belastingrechter). Ik zal het een en ander uitleggen. De Belastingdienst kent twee verschillende typen ondernemers: ondernemers voor de omzetbelasting (OB) en ondernemers voor de inkomstenbelasting (IB). Ieder type ondernemerschap heeft eigen criteria. De criteria lijken wel op elkaar, maar ze worden wel onafhankelijk geïnterpreteerd en getoetst. Zie de bronnen voor de links naar de website van de Belastingdienst met de richtlijnen. Voor de OB geldt dat je al snel ondernemer bent en dus een BTW-nummer aan moet vragen. Ook als je naast je loondienst wat bijklust dan kan het zijn dat je al BTW moet gaan rekenen. Het criterium is dat de activiteiten gewoonlijk als een beroep (freelancer) of als een bedrijf aan te merken zijn, en dat de inkomsten regelmatig zijn. Dat zou dus nu al het geval kunnen zijn. Voor de IB gelden andere richtlijnen. Hierbij twee opmerkingen: 1. Je hoeft niet aan alle richtlijnen te voldoen, het gaat om de combinatie van factoren. 2. Het gaat niet om de huidige situatie, maar om de ambities die je hebt. Dus als je nu nog geen winst hebt (wat normaal is in de opstartperiode), maar je wilt dit wel gaan behalen en je kan dat aannemelijk maken, dan voldoe je aan een criterium. Een voorbeeld van een interpretatie: Een van de belangrijkste is dat je als ondernemer naar buiten treedt. Heb je een website? Maak je reclame? Handel je onder een bedrijfsnaam? Zelfs zoiets banaals als het hebben van een logo en briefpapier helpt al bij het aannemelijk maken dat je een onderneming drijft. Samenvattend: ondernemer voor de OB ben je al snel, ondernemer voor de IB ligt ingewikkelder. De reden daarvoor is overigens simpel, ondernemers voor de OB zorgen voor meer belastinginkomsten (door BTW-heffing), ondernemers voor de IB zorgen voor minder inkomsten (door de zelfstandigenaftrek). Als je denkt dat je een randgeval bent dan kan je een verzoek sturen aan de Belastinginspecteur. Die zal dan over de situatie oordelen. Maar als je als ondernemer verder wilt dan kan je beter een fiscalist inschakelen. Die kan je situatie beoordelen en daarbij adviezen geven wat je zou moeten doen om zeker als ondernemer aangemerkt te worden. Dat kost wat, maar dat kan je op de langere termijn geld schelen.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Je kunt bijverdienen tot een bedrag van circa 4000 euro per jaar. Onder dit bedrag ben je niet interessant voor de belastingdienst. Controle kost meer dan het oplevert. Verdien je meer dan 4000 euro dan ziet de belastingdienst je werkzaamheden als een bedrijfsmatige activiteit. Inschrijving in het handelsregister is dan noodzakelijk. Ben je ingeschreven bij de KvK dan bekijkt de belastingdienst of je ondernemer bent voor de BTW en of je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Je kunt een ondernemer zijn voor de BTW maar niet voor de inkomsten belasting. Voor de BTW ben je ondernemer als je een redelijke omzet hebt of als je goederen im- of exporteert. De belastingdienst wil haar BTW incasseren. Voor de inkomstenbelasting ben je bijvoorbeeld geen ondernemer als de inkomsten uit onderneming lager zijn dan de inkomsten uit werk in loondienst. Als je te weinig omzet, of te weinig winst maakt. Als je minder dan 1225 uur per jaar aan je onderneming besteedt. Plus nog een aantal andere criteria. Ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting dan kun je geen gebruik maken van de belastingvoordelen die de overheid voor ondernemers heeft gecreëerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100