wat is het doel van inventariseren?

waarom gaan mensen inventariseren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is om te zien of alle voorraden overeenkomen met de verkopen.

Om een (al dan niet gespecificeerd) beeld te krijgen van 't inventaris...

Dat is om te controleren of de boekhoudkundige voorraad overeenkomt met de werkelijke voorraad.

De jaarrekening die opgesteld wordt dient zoveel mogelijk een getrouw beeld te geven van de werkelijkheid. Om te zien of er niet te veel voorraad opgenomen is (en dus een te hoog eigen vermogen gepresenteerd wordt in de jaarrekening) wordt er geinventariseerd.

Als er een voorraadadministratie is (mede op basis van de geboekte in- en verkopen ) dan is het een manier om vast te stellen of de theoretische voorraad volgens de balans goed is. Als er geen voorraadadministratie is, dan dient de inventarisatie om de werkelijke voorraad (hoeveelheden x prijs) voor de balans te bepalen. Beide manieren dus om het bezit aan goederen vast te stellen. Tevens om te bezien of er een afwaardering moet plaatsvinden op grond van incourantheid (ouderdom en/of onverkoopbaarheid). De blijkende verschillen kunnen geanalyseerd worden. Bij voorbeeld door administratieve fouten maar ook door diefstal, dus zonder betaling verdwenen goederen.

Onderandere om de dervingspercentage van bijvoorbeeld van elk half jaar zijnde inventarisatie goed op pijl te houden zodat je bepaalde atrikelgroepen beter kunt beveiligen of artikelen die niet verkocht zijn geweest uit je assortiment te doen.

Bronnen:
http://www.leerwiki.nl/Wat_is_derving_en_w...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100