Hoe kan je het beste een Marktanalyse uitwerken?

Ik moet een marktanalyse uitwerken over het verkoop van fietsen, hoe zou je dat het beste kunnen doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In hoeverre ben je bekend met het doen van marktanalyses? Als je er namelijk totaal mee onbekend bent zul je wellicht antwoorden krijgen waar je geen hout van snapt, maar als je er al een beetje thuis in bent zul je niet op antwoorden zitten te wachten die voor de hand liggen.. Ik denk dat de basis altijd een onderzoek met de DESTEP methode is, dan weet je hoe de markt er over het algemeen voorstaat. Daarnaast is het denk ik belangrijk om je omgeving goed te kunnen, dus je concurrenten, belangengroepen, etc. een meso-analyse dus. Er zijn heel veel boeken over dit onderwerp geschreven, wellicht dat je iets meer informatie kunt geven, zodat de gevers van een antwoord iets duidelijker weten hoe diep je onderzoek moet zijn en met welk "jargon" je al bekend bent... In ieder geval: SUCCES! Ps. bij de bronvermelding heb ik 2 onderwerpen op een site gegeven over externe analyse die ik wel duidelijk vind.

Bronnen:
http://zakelijk.infonu.nl/marketing/3502-d...
http://zakelijk.infonu.nl/marketing/65375-...

Hebben ze je dat niet verteld voordat je de opdracht kreeg? Ik neem aan dat dat toch een onderdeel van je opleiding is. Om het even heel kort uit te leggen: de meeste marktanalyses bevatten de volgende onderdelen: SWOT (Strength, Weakness, Opportunities en Threats). Dat jargon is natuurlijk Amerikaans, in het Nederlands is het: Sterke punten, Zwakke punten, Kansen en Bedreigingen. Als je met deze punten een samenhangend verhaal maakt kom je heel ver. Je kan beginnen met een uiteenzetting over de geschiedenis van het betreffende product op de betreffende markt. En het is goed om te eindigen met een beknopte samenvatting van hetgeen je verteld hebt in je verhaal. Succes ermee!

Een SWOT analyse geeft een goed inzicht in de markt. Ook kun je een marktonderzoek doen, maar dit is meer klantgeoriënteerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100