Moet je je als schrijver inschrijveb bij de kvk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Goeie vraag! Er is het een en ander veranderd de laatste tijd, omtrent de verplichting je in te schrijven bij de KvK. De regel is, dat als je handel drijft, en/of goederen of diensten levert je je moet inschrijven. Ik denk dat je dan ook automatisch btw-plichtig bent. Een schrijver is een vrije ondernemer, die (met een beetje fantasie) zijn diensten levert aan een uitgeverij maar dat hij btw-plichtig zou zijn, dat denk ik niet. De conclusie zou kunnen zijn, dat een schrijver wel zijn diensten levert aan de uitgeverij, maar dat hij niet handelt in wat dan ook. De uitgeverij doet dat voor hem, en betaalt ook btw over de verkoop van zijn boeken. In dat geval lijkt het mij voor de hand liggen, dat een schrijver eigenlijk in loondienst is bij de uitgeverij, en dat hij zich niet in hoeft te schrijven. Waarschijnlijk zal dat ook zo zijn met de meeste kunstenaars, tv-presentatoren en voetballers.

als dat je hoofdinkomsten gaan worden lijkt het me wel verstandig.

Dat ligt eraan of het je beroep is of dat je het uit hobby doet. Als je er uiteindelijk geld mee gaat verdienen en omzet mee gaat draaien, kon het nog wel eens verstandig zijn om je in te schrijven bij de KvK.

volgens mij wordt dat interessant als je gemiddeld 25 uur in de week bezig bent met je vak. Dat hoeft niet alleen schrijven te zijn, maar kan ook research zijn of je administratie, enzovoort. Je mag dan btw aftrekken voor de kosten die je maakt. Daar zijn wel bepaalde regels aan gebonden. Ook zul je verschillende opdrachtgevers moeten hebben, anders ziet de belastingdienst het als verkapt dienstverband. Je kan het beste op zoek gaan naar informatie over werken op freelance basis. Er zijn een aantal goeie sites te vinden.

Vroeger hoefden schrijvers zich niet in te schrijven bij de KvK omdat het gaat om een vrij beroep. Maar sinds kort is de wet verandert, en moeten ook beoefenaren van vrije beroepen zich inschrijven bij de KvK. Als je dus schrijft als zelfstandige onderneming (niet in loondienst, wel om geld mee te verdienen) moet je je inschrijven bij de KvK. Toegevoegd na 9 minuten: Sinds kort is de wet *veranderd*...

Bronnen:
http://www.kvk.nl/nieuwe_inschrijvers/

Als jij geld verdient met het schrijver dien je ingeschreven te zijn bij de KvK

Vraag het eens na bij verschillende Kamers van Koophandel en vraag waarop het antwoord (terugvindbaar/controleerbaar) is gebaseerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100