Partime werken én uitkering. Werken/thuisblijven, het verschil is klein. Wat te doen?

Als je partime gaat werken naast een ANW uitkering wordt je natuurlijk gekort op huursubsidie, zorg toeslag en boven een bepaald bedrag ook op je uitkering.
Begrijp ik allemaal, want je inkomen gaat omhoog.

Maar nu ik vaste uren heb, blijkt dat ik met 20 uur werken, 300 euro netto per maand meer overhoud, dan toen ik niet werkte. Dit valt me erg tegen en ik twijfel ook wat te doen.

300 euro is een hoop geld maar als je er 20 uur voor moet werken en elke dag om 6 uur op moet staan?

Hoe doen andere dit, juist meer gaan werken of juist minder bv 12 uur? Zodat ik weer huursubsidie en zorgtoeslag krijg?
Meer werken doe ik liever niet, omdat ik alleen mijn drie pubers opvoed.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met werken wordt je inkomen straks meer, een uitkering alleen maar minder. 300 x 12 = 3600 op jaarbasis. Kijk ook naar de langere termijn, je 3 pubers zijn over 10 jaar het huis uit, dan zit jij er nog met je uitkering/huursubsidie thuis. Eventueel kun je dan meer gaan werken. Probeer anders een ander baan te vinden die meer qua tijden bij jou wensen aansluit. Zou niet mee vallen maar met de werkervaring die je nu opdoet, maak je straks meer kans.

Tja eigenlijk is een uitkering bedoeld om je tijdelijk uit de problemen te helpen zeg maar, niet als inkomen. Dus tja volgens mij moet je dan toch gewoon gaan werken.

Wat ik nu ga zeggen is niet lullig bedoeld, en geen aanval op jou. Ik ken je situatie niet precies. Ik ben van mening dat je, wanneer je een gezond, volwassen mens bent, je gewoon moet gaan werken voor de kost. Je hebt geen kleine kinderen meer maar pubers, dus dat is het probleem niet. Het verschil tussen een uitkering en je salaris voor 20 uur werken is 300 euro netto per maand. Is dat dan een reden om thuis te blijven zitten en je hand op te houden? Met jou staan er duizenden mensen om 6 uur op. En niet voor 3 dagen, maar de hele week. En ze hebben heus niet allemaal de ideale baan met een reuze salaris. Zo werkt dat nou eenmaal. Honderd keer liever werken voor 300 euro meer, dan op de bank blijven zitten en de staat (alle werkende mensen dus) je levenskosten laten ophoesten.

Je moet ook naar de lange termijn kijken je krijgt hier ook pensioen over natuurlijk en dat moet je van je huursubsidie etc nog maar afwachten of dergelijke regelingen blijven bestaan. Aan de andere kant als je er nu niet achter staat en je redt het met die 300 euro minder dan moet je het lekker niet doen wat iedereen hierboven ook zegt. We wonen in een land waarin dit mogelijk is en iedereen zijn of haar eigen afwegingen kan en mag maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100