Wat zijn de do's en don'ts om een zo hoog mogelijke ontslagvergoeding te krijgen?

Stel, je krijgt ontslag aangezegd en dat blijkt onvermijdelijk. Wat moet je (niet) doen om de ontslagvergoeding zo hoog mogelijk uit te laten vallen?

Toegevoegd na 23 minuten:
Dat er standaard formules zijn weet ik, dat er regels zijn weet ik ook. Maar waar het mij om gaat is:

- Is het goed om een advocaat te nemen
- Moet je naar je werk blijven gaan of meld je je ziek
- Lever je een eventuele leaseauto in of blijf je erin rijden tot ze 'm komen halen
- Zijn er 'trucs' om je ontslagvergoeding hoger te krijgen dan de kantonrechterformule aangeeft
- Moet je wel of niet solliciteren naar een andere baan
etc.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

- Ga nergens mee akkoord, en teken vooral helemaal niets. - Als je rechtsbijstand hebt, schakel die dan in. Met andere woorden: zorg ervoor dat je een rechtsbijstandverzekering hebt. - Blijf naar je werk gaan, meld je *niet* ziek. En wees op je werk zeer correct. Doe niets dat de rechter zou kunnen interpreteren als teken dat jij mede-schuldig bent aan een eventuele verstoorde arbeidsrelatie. Dit is de belangrijkste 'truc': op de kantonrechtersformule kan de rechter een correctiefactor toepassen gebaseerd op welke partij (werkgever of werknemer) meer of minder (verwijtbaar) schuld heeft aan de ontbinding van de arbeidsovereenkomst. - Daar hoort ook bij dat je je leaseauto netjes inlevert als je baas je daar opdracht toe geeft. - Zeker solliciteren naar een andere baan. Het vinden van een andere baan heeft geen invloed op de ontslagvergoeding, dus door niet te solliciteren snij je alleen jezelf in de vingers.

Er zijn regels voor ontslag. De rechter is de geen die uit eindelijk kan beslissen. zie onder staande link

Bronnen:
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Carriere...

Je moet vooral niet aan je nieuwe baas laten weten dat je al een andere baan hebt. Toegevoegd na 17 minuten: Uiteindelijk moet je vooral doen wat goed is voor je carriere. Een rechtzaak aanspannen tegen je oude werkgever werkt tegen je. Als je ontslagen wordt het je het OF verdient [je functioneren past niet bij de functie / wensen van het bedijf] OF is er voor het bedrijf gewoon geen mogelijkheid om jou in dienst te houden. In beide gevallen is een rechtzaak nutteloos. Dus gewoon je verplichtingen nakomen, begin te kijken naar een andere baan en regel met het bedrijf een goede manier om weg te gaan, voor beide kanten. Dat is de beste manier om weer snel ergens aanders aan de slag te komen & met een schoon geweten de rest van je leven in te stappen.

De ontslagvergoeding wordt bepaald door de kantonrechtersformule, die wordt meestal gehanteerd. Altijd bezwaar maken tegen je ontslag. In ieder geval NOOIT iets doen wat je ontslag kan versnellen. http://www.kantonrechtersformule.nl/ Met de online berekeningstool berekent u zelf de ontslagvergoeding waar u recht op kan hebben voor én vanaf 2010.

Ga naar een advocaat en laat die het regelen. Voor een paar honderd euro bespaart je dat een hoop gedoe. Ga iig nooit akkoord met ontslag. In mijn geval (10 jaar geleden alweer) werd de kantonrechtersformule gehanteerd: de ontslagvergoeding was een maand salaris per gewerkt jaar.

Het ligt er zowieso aan waarom je bent ontslagen of je zowieso voor een vergoeding in aanmerking komt. Zelfs als het via een social plan loopt kan het zijn dat je geen recht hebt. IS het aangezegd door niet functioneren etc etc dan ook niet

Ga naar de vakbond. Die helpt je uitstekend. Was je maar lid.........

als je echt alleen voor het geld gaat dan ik rekken het codewoord. Je kan zo een proces lang frustreren en wel elke maand je geld opstrijken in de vorm van salaris. Je kan nog extra vergoedingen voor assesment en loopbaan trianingen bedingen. Maar de formule staat wel redelijk vast. Over lease kan je onderhandelen. Toegevoegd na 1 minuut: en als het geen collectief ontslag is komen de mensen met een advocaat er doorgaans beter van af is mijn ervaring.

Werk altijd mee (maar niet te enthousiast). Neem nooit ontslag. Een gang naar de rechter kost het bedrijf ook geld en mogelijk ook een goede naam. Probeer uit rechtstreekse onderhandelingen met je baas meer er uit te halen dan de kantonrechtersformule. Lukt dat niet dan kan je altijd nog de zaak laten voorkomen.

Om een ontslagvergoeding te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Ontslagvergoeding krijg je niet zomaar! Als ontslag onvermijdelijk is en je vindt een nieuwe baan, dan krijg je natuurlijk geen ontslagvergoeding! Hooguit een vergoeding of uitkering tot de periode dat je nieuwe baan begint. Waarom zou je je ziek melden? Heb je geen zin meer om te werken? De normale regels gelden nog steeds, zolang je niet ontslagen bent. Dus meld je alleen ziek als je werkelijk ziek bent! Tegenwoordig valt er niet veel te marchanderen om een ontslagvergoeding hoger te krijgen. Als je hoopt er het maximale uit te halen, dan kun je inderdaad het beste een advocaat inschakelen. Misschien kun je eerst eens bellen naar het juridisch loket en vragen naar je mogelijkheden. Bij het juridisch loket krijg je gratis informatie.

Bronnen:
www.juridischloket.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100