Wanneer is het geoorloofd, of algemeen geaccepteerd om ziek te melden om mentale redenen?

Een vriend van me werkt in het onderwijs. Elk jaar tegen het einde van het schooljaar lukt het hem niet meer om de motivatie op te brengen om te werken.
Hij weet dat hij niet optimaal meer kan presteren, waar zijn leerlingen mogelijk de dupe van worden. Hij gaat met zoveel tegenzin naar zijn werk, dat hij kleine kwaaltjes begint te krijgen, zoals keelpijn, hoofdpijn etc. Verlofdagen kan hij niet zomaar opnemen.
Is het geoorloofd (of zelfs verstandig) om je in zo'n situatie ziek te melden?
Hoe 'moe' moet je mentaal zijn om je ziek te mogen melden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik werk ook in het onderwijs en inderdaad: die laatste weken zijn dodelijk. Het hoort echter erbij, en er staat een superlange vakantie tegenover. Ikzelf vind het niet geoorloofd om je ziek te melden wanneer je keelpijn of hoofdpijn hebt. Ziekmelden doe je wanneer je OF lichamelijk echt ziek bent: migraine, 39 graden koorts, OF psychisch de zaken niet meer op een rijtje hebt. Als ik jouw verhaal lees denk ik dat het laatste, psychische redenen, geldt voor jouw vriend. Maar: Wanneer het hem ieder jaar overkomt, is het misschien beter om eens verder te gaan kijken dan het onderwijs. Want dan is het onderwijs misschien niet zijn ding. Ook tegen het einde van het schooljaar hebben je kinderen je nodig, bovendien is het belangrijk om zo'n schooljaar fijn samen met de kinderen af te kunnen sluiten. Daarbij is het voor de collega's heel vervelend om een collega-leerkracht te hebben die het steevast de laatste schoolweken af laat weten. Hoe rottig hij zich ook voelt.

In di esituatie zou ik zeggen: Zoek een andere baan. 'Het einde van het jaar' is ook maar een mentale grens. Het is natuurlijk gewoon allemaal tussen de oren dat het werk zwaarder zou worden aan het einde van het jaar. Als hij vind dat hij niet van September tot midden juli kan werken (Behalve uiteraard gewone schoolvakanties) moet hij een andere baan zoeken. Ik vrees echter dat hij daar dezelfde problemen zou ontwikkelen. In veel banen wordt nl minsten veen hard gewerkt... Toegevoegd na 1 uur: Het is niet geoorloofd. Iedereen moet gewoon werken voor het geld. En als je je baan niet aan kan, moet je gewoon een andere baan zoeken. Eenmalig te veel strees alla, maar elk jaar.. Danm moet je een andere baan zoeken, en je niet ziek gaan melden.

Het huidige onderwijssysteem is buitengewoon inspannend voor het personeel. Wat je signaleert zijn de eerste tekenen van Overwerkt zijn, in aanloop naar de burnout. Een burnout moet je beslist niet willen. Ik zou mij, in deze conditie, met recht en reden ziek melden. Niemand heeft er iets aan als hij zo blijft doorfunctioneren, de school al helemaal niet. Het kan buitengewoon lang duren eer iemand van een burnout is hersteld. En nu kan hij met een paar weken weer fris als een hoen zijn. Toch zou ik, als ik hem was, ook wat begeleiding zoeken voor de problemen die hij in zijn werk ervaart. Daar moet een oplossing voor komen, dat is het eerste waar hij aan moet werken, zodra hij een beetje lichamelijk is uitgerust.

Nee dat is niet geoorloofd en zelfs asociaal iedereen is weleens moe en ongemotiveerd,of kan niet optimaal meer presteren ,juist in het onderwijs met hun vele vakanties is dat de grootst mogelijke onzin. alle 6 tot 8 weken even vakantie tussendoor studiedagen ,schoolreisjes en andere ontspannende activiteiten en dan de zou de laatste periode te lang zijn, wat een flauwekul,laat die persoon eens een baan zoeken waar echt gewerkt moet worden en dan maximaal 25 dagen vrij, per jaar kijken of er dan nog iets te zeuren is over moe zijn aan het einde van het jaar.

Als de man zo moe is dat hij niet niet of nauwelijks zijn werk kan doen telkens tegen het einde van het jaar , dan zou je zeggen dat hij dan opgebrand is ! Dan lijkt het mij niet verstandig om les te geven , en zou zich ziek moeten melden ! Maar dan gaat men zich wel afvragen of de man wel geschikt is voor dit werk lijkt mij !?!?

Ik raad hem aan om serieus te gaan onderzoeken wat maakt dat dit ieder jaar aan het einde speelt. Hij zal mogelijk anders met zijn werk om moeten leren gaan gedurende het gehele jaar. Hij geeft veel energie aan zijn werk en doceert dat onvoldoende. Als dit al langer zo gaat, vindt hij het onderwijs blijkbaar wel heel erg leuk. Anders ga je daar niet weer naar terug na je vakantie, terwijl je weet dat het je zoveel energie kost. Ik kan me voorstellen dat het onderwijs een geestelijk zwaar beroep kan zijn. Het is verstandig om eens op een rijtje te gaan zetten wat maakt dat dit hem steeds gebeurd. Ziekmelden aan het einde van het jaar levert geen verbetering op maar is een tijdelijke vlucht tot het jaar daarna. Zijn leerlingen zijn het waarschijnlijk aan het einde van het jaar ook goed zat en daarvan wordt ook niet geaccepteerd dat ze zich dan ziekmelden. Praat er eens over met de huisarts of een coach. Het gaat hier naar mijn mening niet om een ziekte maar om het omgaan met zijn energie gedurende het jaar.

Bronnen:
www.ennovyco.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100