Wat kan er gebeuren als je een mondelinge verlenging van je contract verbreekt?

Het zit als volgt:

Ik werk in een snoepwinkel en had een jaarcontract dat half mei afliep. Mijn baas belde me vlak voordat het contract afliep op, om te zeggen dat mijn contract verlengd zou worden. Ik zei daarop volgens mij ''Ok, is goed", of iets dergelijks. Ik heb dus toegestemd. Nu, half juni, heb ik nog geen contract gezien of getekend, maar ik heb ondertussen wel weer gewerkt. Ik wil zo snel mogelijk stoppen bij deze werkgever. Zou ik bij wijze van spreken morgen al kunnen stoppen? Of zitten hier misschien nare gevolgen voor mij aan vast?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om te beginnen: in Nederland is een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig. Je bent dus een nieuw contract aangegaan. Nu zou je daar misschien onderuit kunnen komen omdat er geen bewijs is, ware het niet dat er nog een regel bestaat, die overigens bedoeld is om de werknemer te beschermen: Als een tijdelijk contract afloopt, en de werknemer werkt na die datum door (de werkgever staat het toe, en de werknemer doet het ook) dan is er juridisch gezien een nieuw contract in werking getreden, voor dezelfde periode (in dit geval nog een jaar) en onder dezelfde voorwaarden als het afgelopen contract. Je hebt je dus op twee manieren verbonden aan een nieuw jaarcontract, door een mondelinge toezegging én door gewoon door te werken. Dat wil zeggen dat je nog steeds valt onder dezelfde opzegtermijn als in je eerste contract vermeld stond.

Informeer eens bij de vakbond. Ik denk overigens dat je met de normale opzegtermijn wel ontslag kan nemen.

dit is nogal moeilijk in te schatten meestal is het in dit soort situaties uitproberen. maar wel voorzichtig.

ik sluit me bij SuzyQ aan en wil daar aan toevoegen: je verlenging is inmiddels van toepassing, zoals je misschien wel hebt begrepen van de reeds geplaatste antwoorden. Wat ik hieraan wil toevoegen, is dat de basis van je contract leidend is. Je kan beter dus naar je orginele (papieren) contract kijken om te zien wat hierin staat over opzegtermijnen. Vaak is er spraken van opzegtermijnen voor zowel de werkgever als de werknemer. Als werknemer kan je hier vaak wel onderuit komen (als je echt moet), maar leg wel vast dat je ontslag neemt indien je werkgever moeilijk doet.

Ik sluit me helemaal aan bij SuzyQ! Voor wat betreft het stoppen heb je 1 maand uitwerktermijn. Je dient dan wel voor het einde van de maand op te zeggen. Dus als je een nieuwe baan hebt gevonden, eerst dat nieuwe contract ondertekenen (!), dan je oude baan opzeggen en dan kun je over een maand beginnen bij je nieuwe werkgever. Ik dit geval geen nadelige gevolgen voor jou en absoluut conform de wet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100