Kan je baas je verplichten om schoenen te dragen die bij je uniform geleverd worden?

Ik heb vorige week mijn nieuwe bedrijfskleding (lees uniform) ontvangen. Hier zitten 2 paar schoenen bij. Allebei hetzelfde.

Deze schoenen zijn volgens het foldertje veiligheidsschoenen, van een merk genaamd Atlas. De schoen is volgens mij van rubber, want het stinkt naar een autoband. Er zit GEEN stalen neus in.

Nu zegt mijn baas dat de schoen bij mijn uniform hoort en ik ze MOET dragen.

Ik krijg pijn in mijn hakken, brandende voetzolen en enorme stinkvoeten...

Daar komt dan bovenop dat mijn mannelijke collega's allemaal gewoon nette Ecco herenschoenen hebben gekregen...van leer.

Ik heb al gezegd dat ik best zelf schoenen wil aanschaffen, maar dit mag niet van de baas. Ik moet DIE schoenen aan.

Zij zelf heeft trouwens ook een uniform, maar dan anders dan wij met mooie lederen schoenen, net als de heren.

P.s. Veiligheidsschoenen zijn bij ons niet nodig/vereist. De herenschoenen zijn geen veiligheidsschoenen. De schoenen van de baas zijn geen veiligheidsschoenen. De collega's van de beveiliging die door ons wordt ingehuurd hoeven ook geen veiligheidsschoenen te dragen. Wij werken in een kantoorpand/meldkamer.
.
Wat zijn mijn opties hier. Ik schaam mij kapot met mijn stinkpoten. En die pijn is ook gewoon waardeloos. Ik wil die schoenen gewoon niet aan.

Toegevoegd op 04 augustus 2019 13:05: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Het voorschrijven van de manier waarop iemand eruitziet, grijpt in in de persoonlijke levenssfeer van een werknemer. Die inbreuk moet een werknemer tot op zekere hoogte accepteren, maar in sommige gevallen hoeft hij/zij dat ook niet. Of die inbreuk gerechtvaardigd is – of niet – moet strikt genomen worden getoetst aan de noodzakelijkheid, de subsidiariteit en de proportionaliteit. De werkgever mag zijn werknemers in principe eenzijdig de verplichting opleggen om de door hem ter beschikking gestelde bedrijfskleding te dragen, mits het gaat om redelijke voorschriften. Alleen als een werknemer een zwaarwegende reden heeft om de bedrijfskleding niet te willen/kunnen dragen, kan, na afweging van wederzijdse belangen, het opleggen van kledingvoorschriften ongerechtvaardigd zijn. Daarvan is niet zo snel sprake. Wanneer een werknemer redenen heeft om te weigeren bedrijfskleding te dragen, dan moet de werkgever wel serieus naar de door de werknemer aangevoerde redenen luisteren. Als sprake is van een gegronde reden, dan kan die reden vóór het instructierecht van de werkgever gaan. Een werkgever mag bijvoorbeeld niet van zijn secretaresse verlangen dat zij op het werk nauwsluitende satijnen kleding en hoge hakken moet dragen. Maar KLM mag wél mag van haar stuwardessen verlangen dat hun haren een bepaalde minimale lengte hebben. De vraag is dus wat in jouw geval redelijk en billijk is. Voorschriften die niet ingrijpen in de privé-tijd van de werknemer zijn eerder toegestaan dan voorschriften die dat wel doen. Voor voorschriften die wel ingrijpen in de privé-tijd van de werknemer moet de werkgever dan ook een heel goede (betere) reden hebben. Aangezien jij door die schoenen pijnlijke voeten krijgt heb je daar dus in je privé-tijd last van. En het feit dat alle andere werknemers wel gewoon goed leren schoeisel mogen dragen is een reden te meer om te stellen dat jouw werkgever onredelijk is. Maar het lijkt mij te ver gaan om hier een rechtszaak voor aan te spannen. Daarom adviseer ik om de bedrijfsarts in te schakelen, en die met jouw werkgever over jouw gezondheid in gesprek te laten gaan. Hopelijk komt zij dan uiteindelijk tot het juiste inzicht... Sterkte met deze vervelende situatie!

Bronnen:
https://www.xperthr.nl/doc/369683

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100