Voert de Belastingdienst extra controles vooraf uit op eigen en ingehuurde medewerkers?

Als voorbeeld neem ik de Inlichtingendienst. Voordat je daar als medewerker in dienst mag komen, word je "doorgelicht". Ze gaan je verleden na, ze gaan na of je nu connecties (familie, vrienden) hebt met risicolanden of risicogroeperingen. Dit geldt zowel voor eigen medewerkers als voor tijdelijk ingehuurde medewerkers.

Doet de Belastingdienst iets vergelijkbaars? Dus stel dat ik daar solliciteer en ik zou in principe worden aangenomen, wordt mijn financiële historie dan nog eens extra goed doorgespit om te controleren of ik echt nooit heb gefraudeerd, of ik echt geen zwart geld heb, of er nooit een correctie is gedaan op een belastingaangifte, enzovoort? En stel dat ik "schoon" ben, word ik dan gedurende mijn dienstverband extra gecontroleerd op deze zaken?

Ik kan me voorstellen dat zulke extra controles worden uitgevoerd, omdat het nogal beschamend zou zijn als bekend zou worden dat een medewerker van de Belastingdienst een oplichter is. Maar is dat ook zo? Of wordt volstaan met een extra formulier waarop ik plechtig verklaar dat ik nooit heb gefraudeerd, dat ik nu niet fraudeer, en dat ik nooit zal frauderen?

Of mag dat wettelijk niet?

En hoe zit het met inhuurmedewerkers, bijvoorbeeld mensen die bij de Belastingdienst gedetacheerd zijn voor een tijdelijke opdracht, of ZZP-ers die een opdracht voor de Belastingdienst uitvoeren?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat hangt van de functie af waar je voor solliciteert. Er zijn functies waarbij je vergelijkbare screening krijgt als met een inlichtingendienst en er zijn functies waar je niet voor gescreent hoeft te worden. Veelal wordt een middenweg gekozen en moet er een Verklaring Omtrent Gedrag overhandigd worden waarvan de kenmerken dan weer afhangen van de functie (b.v. dat je ooit dronkn een ongeval hebt veroorzaakt is niet relevant voor iemand die formulieren controlleert, wel voor een chauffeur). Het risicoprofiel van de functie bepaald of en welke screening plaatsvindt.

Een verklaring omtrent gedrag wordt gevraagd. Als je in vaste dienst komt te werken bij de Belastingdienst gelden er strikte voorschriften voor wat wel en niet mag. Betrappen op transacties met zwart geld leidt vrijwel altijd tot ontslag op staande voet. Nevenfuncties die verband kunnen houden met fiscale zaken zijn verboden, ook als je die nevenfunctie als vrijwilliger wil verrichten (bijvoorbeeld penningmeester bij een voetbalvereniging). De aangiften inkomstenbelasting van belastingambtenaren zelf worden door een aparte groep ambtenaren nagekeken. In tegenstelling tot aangiften van de meeste burgers worden de aangiften van ambtenaren meer uitgebreid bekeken. De integriteitsregels (wat een ambtenaar wel en niet mag) worden uitdrukkelijk medegedeeld aan nieuwe medewerkers. Er worden regelmatig ambtenaren ontslagen omdat ze de regels overtreden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100