Mag een werkgever een minderjarige een verklaring laten tekenen dat hij/zij niet op vakantie gaat?

Mijn dochter van 16 heeft een bijbaantje. Onlangs kwam zij thuis dat zij met het verhaal dat zij van haar werkgever een verklaring moest ondertekenen dat zij niet op vakantie gaat en dus de hele schoolvakantie geen vrij meer kan/mag hebben. Dit is enigzins onder druk gedaan: Een collega van mijn dochter wilde dit eerst thuis overleggen met zijn ouders. Hier werd door de bedrijfsleiding behoorlijk boos op gereageerd en heeft mijn dochter dus getekend. Mag dit zomaar en in hoeverre is dit rechtsgeldig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit kan niet rechtsgeldig zijn, tot kinderen meerderjarig zijn, zijn de ouders verantwoordelijk. Als jij nu stelt dat je een vakantie had geboekt, kun je gewoon stellen dat het feest van de hele zomer werken niet doorgaat, en je hoeft je dochter dat ook helemaal niet maanden van te voren te vertellen. In principe kun je ook grote aankopen die ze doen zonder je toestemming terugdraaien, dit valt onder hetzelfde. Kinderen tot 18 jaar kunnen in feite niet zelf beslissen, al klinkt het soms wel zo

Dit kan alleen als hierin is voorzien is in de CAO, zo niet dan betekent dat de werkgever de CAO rechten beperkt en dat is verboden. Zelfs als U en uw dochter het er mee eens zijn is het niet toegestaan.

Bronnen:
https://www.das.nl/juridische-informatie/4...

Allereerst de vraag of het feit dat zij 16 jaar is relevant is. Dat is niet het geval. Het Burgerlijk Wetboek, artikel 612, lid 1 stelt immers: "Een minderjarige die de leeftijd van zestien jaren heeft bereikt, is bekwaam tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst. Hij staat in alles wat betrekking heeft op die arbeidsovereenkomst met een meerderjarige gelijk, en kan zonder bijstand van zijn wettelijke vertegenwoordiger in rechte verschijnen." De enige uitzondering hierop is een concurrentiebeding, welke pas vanaf 18 jaar mag worden toegevoegd aan een overeenkomst. Wat je dochter ook heeft getekend: als het binnen de regelgeving valt, is het rechtsgeldig. Nu de vraag of een werkgever een dergelijke verklaring mag voorleggen aan een werknemer. De wet bepaalt dat de werkgever de werknemer ieder jaar in de gelegenheid moet stellen de overeengekomen vakantiedagen op te nemen. Een werkgever moet de vakantie vaststellen overeenkomstig de wensen van de werknemer. (artikel 7: 638 Burgerlijk Wetboek) Alleen om 'gewichtige redenen' mag de werkgever afwijken van de wensen van de werknemer. Onder 'gewichtige redenen' verstaat de wet bijvoorbeeld plotselinge drukte, spoedorders of onmisbaarheid door ziekte of ontslag van andere werknemers. Reeds geplande vakanties mogen daarom ingetrokken worden als het de werkgever niet uitkomt. Dan de situatie waarin je dochter (nog) geen vakantie had afgesproken met de werkgever. In dat geval heeft je dochter geen schijn van kans. Een uitzondering op de hoofdregel dat vakantie in principe altijd toegewezen dient te worden is een schriftelijke afspraak tussen werkgever en werknemer. De werkgever mag dus bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst bepalen dat in sommige periodes van het jaar geen vakantie mag worden opgenomen. Ook kan afgesproken worden dat juist in een bepaalde periode vakantie opgenomen móet worden. Denk bijvoorbeeld aan de bouwvak. Concreet: Je dochter heeft juridisch alleen een punt wanneer zij al een vakantieperiode had afgesproken met de werkgever en deze geen 'gewichtige redenen' heeft om die vakantie in te trekken.

Bronnen:
http://www.arbeidsrechter.nl/bw#612-1
http://www.intermediair.nl/carriere/salari...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100