Je werkt in erkend belgisch kinderopvang en je hebt 's middags 1 1/2 uur pauze (onbetaald) kan de werkgever verplichten om op de werkplek te blijven?

Er werd bij de aanwerving gezegd dat er een lange pauze zou zijn, maar er werd niet gesteld dat je die moest doorbrengen op de werkvloer. Moet de werkgever hier dan een compensatie (recup-uren of verloning) tegenover stellen? Kan de werkgever verplichten om tijdens deze lange pauze op de werkvloer te blijven? Je mag niet gaan winkelen, thuis strijken, doktersbezoek, ...

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, je kunt in die onbetaalde uren gaan en staan waar jij wilt!

Nee, de werkgever mag jezelf niet eens verplichten om je daar op te houden, dus hup naar huis en lekker gaan strijken met dit weer.

Het is inderdaad een lange pauze die onbetaald is. Je bent dus vrij om te gaan waar je wilt. Tenzij er in de CAO of regeling in Belgie andere regels over zijn. Het is niet netjes van je werkgever dit niet te benoemen bij je aanwerving. Als ze je doorbetalen of een deel van je loon betalen omdat je beschikbaar moet blijven in je pauze is het een ander verhaal. In een westers land als Belgie kan ik me niet voorstellen dat het zoveel anders is dan hier in Nederland. Ik raad je aan om eerst even in de werknemersregeling te kijken en anders even na te vragen bij personeelszaken of (als dat niet tot een bevredigend antwoord leidt) bij een juridisch loket.

Bronnen:
Ervaring als HR-adviseur

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100