Mijn baas verplcht mij om met OV te komen terwijl de reistijd en reiskosten dan veel negatiever zijn dan met eigen auto. Mag dat?

Mijn baas gaat verhuizen 30 kilometer verder. Buiten het feit om dat ik geen reiskosten vergoeding krijg voor de extra te maken kilometers, verplicht mijn baas me ook om met OV te komen omdat er geen voldoende parkeerplaatsen zijn. Het OV kost mij nog meer geld dan dat de auto me zou kosten en ook nog eens veel meer reistijd. Kan dat zomaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je baas kan je verplichten op tijd te komen. Maar niet hoe je naar je werk gaat. Als er geen parkeerplaats voor je is, kun je dat probleem zelf oplossen. Misschien moet je daarvoor een stuk verder parkeren, en een eind lopen. Maar daar heeft de baas niets over te zeggen.

Nee, de werkgever kan jou niet opleggen op welke manier jij naar je werk komt. Als kom je met een raket, dat is jouw "pakkie an". Als jij je vervoermiddel zelf maar ergens kunt stallen, want hij is niet verplicht jou een parkeerplaats te geven. Maar check eens of je inderdaad geen recht hebt op reiskostenvergoeding. Het is gebruikelijk, maar niet vanzelfsprekend. Om daarachter te komen hoef je alleen onderstaande checklist even na te lopen: 1.In veel cao's zijn afspraken gemaakt over reiskostenvergoeding. Als je onder een cao valt, dan moet je werkgever zich in ieder geval hieraan houden. 2.In veel gevallen is er ook iets in het bedrijfsreglement of het handboek Personeelszaken opgenomen over reiskostenvergoeding. Deze kun je opvragen bij de afdeling P&O. Deze documenten gelden juridisch als onderdeel van je arbeidsovereenkomst. 3.Val je niet onder een cao en heeft je werkgever geen bedrijfsreglement of handboek Personeelszaken, dan kun je geen reiskostenvergoeding eisen. Zorg dan ervoor dat je zelf erover onderhandelt in je sollicitatiegesprek, zodat de vergoeding in je contract wordt opgenomen. Is de uitkomst dat je geen reiskostenvergoeding krijgt, dan is er altijd nog zoiets als reisaftrek openbaar vervoer van de Belastingdienst. Onder bepaalde voorwaarden kun je dan een bedrag van je inkomen aftrekken, maar niet als de afstand minder is dan 10 kilometer. Lees op Belastingdienst.nl hoe het werkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100