wat zijn precies de verschillen tussen werken in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs?

Toegevoegd na 11 uur:
Ik loop stage op een middelbare school en denk aan overstappen pabo. Volgens mijn stagebegeleider die beide heeft gedaan is er nagenoeg geen verschil tussen pubers en basisschoolkinderen. Is dat zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als leraar op het V.O. richt je vooral op één vak waarin je les gaat geven. Op de basisschool geef je veel verschillende vakken. Waar je niet echt veel ervaring voor moet hebben omdat het dus beginnend is. Je moet daar dus veel ervaring en een aparte opleiding voor lesgeven op het V.O. hebben. Vanzelfsprekend zit je met oudere kinderen waar je mee om moet kunnen gaan. Ook zit je met lesroosters van meestal 50 minuten en elk uur verschillende lokalen. Je hebt geen uitgebreide middagpauze van een uur maar meestal twee of drie korte pauzes. Tenslotte heb je ook verschillende niveaus waarin je les geeft, op de basisschool zijn slimmere en minder slimme kinderen meestal bij elkaar in één klas.

Allereerst het niveau. Op de basisschool geef je in princiepe alle vakken behalve soms gym en muziek. Op het voortgezet onderwijs geef je alleen les in het vak (of vakken) waarvoor je je onderwijsbevoegdheid hebt gehaald op het HBO of de universiteit.

Qua kennis moet je op basisschool een alleskunner zijn. Op de VO wordt nog wel geaccepteerd dat een talendocent helemaal niet kan rekenen. Hoewel het basisschool niveau rekenen wel beheerst moet worden op een voldoende niveau, maar je hoeft het niet kunnen uitleggen. Mijn advies in deze situatie is loop eerst stage in het basisonderwijs en maak daarna de beslissing. Als er zo weinig verschil is tussen de twee dan zal je stagebegeleider de stage van beide mee laten tellen voor de vrijstelling voor beide opleidingen. Wel zul je sommige vakken van de Pabo moeten volgen ook al denk je dat je mogelijk recht heb op vrijstelling, maar dan kun je bewijzen dat het toch het zelfde inhoud heeft door er hoge cijfers voor haalt, omdat je de module voor de tweede keer doet. Je zult door de overstap wel tijd kwijt zijn. Je kunt ook informeren of je met je HBO diploma voor VO ook les kunt geven op de basisschool en maak je HBO af en gaat werken in basisschool en volg je nog wat aanvullende cursussen terwijl je aan het werk hebt. Wel dien je tijdens je HBO opleiding wel strategische je vakken te kiezen zodanig dat het optimaal aansluit op de basisschool.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100