Is het normaal dat mijn zoon van 17, die een baantje heeft bij AH, een jaaropgaaf krijgt waarin alleen de netto verdiensten worden genoemd?

Wij dachten dat hij misschien een teruggaaf van de belasting kon krijgen, maar nu blijkt dat zijn jaaropgaaf alleen het netto verdiende bedrag vermeldt en dus geen inhoudingen. Is dat normaal/mag dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De term belastingvrije voet bestaat al even niet meer, maar bovenstaande antwoord klopt. Indien een werknemer per maand minder dan 531 euro verdient, is de belasingkorting die hij krijg hoger dan het inkomen. Het resultaat is een brutoloon die hetzelfde is als een nettoloon (ervanuitgaande dat er geen netto vergoedingen zijn). Echter zal op de jaaropgaven wel de ZVW moeten staan en de term netto verdiensten is erg ongebruikelijk op een jaaropgave. Je hebt immers altijd een fiscaal loon nodig. In dit geval zal het hoogstwaarschijnlijk gelijk zijn. Een teruggaaf zal dan inderdaad niet het geval zijn. Hoewel... hij krijgt feitelijk iedere maand al belastinggeld "terug" (het wordt niet ingehouden)

Op die leeftijd betaal je geen inkomstenbelasting dacht ik. Op zijn maandelijkse loonstrook staat ook bij loonheffing nee. Het kan zijn dat ik het fout heb. Want waarom zou je op die leeftijd belasting betalen als je precies het betaalde bedrag weer terug kan vragen.

Bruto-uitkeringsspecificaties/jaaropgaven met gepleegde inhoudingen zijn verplicht. Wat is de verklaring van de zijde van AH, zo vraag ik me af.

Volgens mij betaal je ook als 17 jarige gewoon inkomstenbelasting. Het is wel heel weinig maar je betaald het wel.

Een ieder heeft een belastingvrije voet, wat inhoudt dat er van de eerst X Euro geen belasting hoeft te worden ingehouden. Gezien de leeftijd en het baantje van je zoon lijkt dit me het meest logisch, anders bel je toch gewoon het hoofdkantoor van AH

Het is onmogelijk om op basis van deze informatie hier een goed antwoord op te geven. Op een jaaropgaaf staat altijd het brutoloon genoemd, samen met de ingehouden loonbelasting en eventuele arbeidskorting. Er zijn situaties denkbaar waarbij het nettoloon en het brutoloon gelijk zijn. Dan staat op het jaaropgaaf eigenlijk ook gewoon het brutoloon vermeld, maar het is dan gelijk aan het nettoloon. In dit geval moet er bij ingehouden loonheffing/premie overigens wel nul staan natuurlijk. Een mogelijke oplossing is te vinden op de salarisspecificatie die per maand wordt verstrekt (bij Ahold was het trouwens in mijn tijd een specificatie per 4 weken). Op de specificatie staat het brutoloon vermeld, het fulltimepercentage en natuurlijk de diverse inhoudingen. Op deze salarisspecificaties staat veel meer informatie dan op een loonstrook. Als ook op deze specificaties niets blijkt van belasting die is ingehouden dan zal de jaaropgaaf correct zijn. Als uit de specificaties blijkt dat er wel loonheffing wordt ingehouden dan kun je het beste contact opnemen met de salarisadministratie, want dan zal er waarschijnlijk iets verkeerd zijn gegaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100