Mijn vriend moet voor zijn werk op een terrein werken waar er veel kans is om op obussen te stuiten. Is dit verantwoord?

Hij moet daar voornamelijk putten graven om bomen te planten. Vandaag heeft hij er al 1 gevonden, hij stootte er per ongeluk tegen mijn zijn spade. Zijn ploegbaas zei zelf dat het gevaar reëel is maar toch moeten ze op dat terrein blijven werken. Ik zelf zie het niet zitten dat mijn vriend daar nog moet werken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe kun je nog vragen of dit verantwoord is? Nee het is volstrekt idioot en bovendien illegaal. Niet doen dus! Neem de Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Deze zegt onder meer: Art. 5.- § 1. De werkgever treft de nodige maatregelen ter bevordering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Daartoe past hij de volgende algemene preventiebeginselen toe: a) risico's voorkomen; c) de bestrijding van de risico's bij de bron; g) zo veel mogelijk de risico's inperken, rekening houdend met de ontwikkelingen van de techniek; h) de risico's op een ernstig letsel inperken door het nemen van materiële maatregelen met voorrang op iedere andere maatregel Als werknemer heb je ook zelf verantwoordelijkheden volgens deze wet: Art. 6.- Iedere werknemer moet in zijn doen en laten op de arbeidsplaats, overeenkomstig zijn opleiding en de door de werkgever gegeven instructies, naar zijn beste vermogen zorg dragen voor zijn eigen veiligheid en gezondheid en deze van de andere betrokken personen. Daartoe moeten de werknemers vooral, overeenkomstig hun opleiding en de door de werkgever gegeven instructies: .. 4° de werkgever en de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk onmiddellijk op de hoogte brengen van iedere werksituatie waarvan zij redelijkerwijs kunnen vermoeden dat deze een ernstig en onmiddellijk gevaar voor de veiligheid en de gezondheid met zich brengt, alsmede van elk vastgesteld gebrek in de beschermingssystemen. De ploegbaas zou er goed aan doen om zelf zijn (of wellicht: haar?) chef of chefin dus te informeren. Daarnaast zou je dus de interne dienst van het bedrijf moeten contacteren. Gewoon het algemene bedrijfsnummer bellen en vragen naar de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk). En dat zo mogelijk nog voor heraanvang van het werk. Werkt dit niet dan zou je nog naar de externe dienst kunnen gaan. Zie adressen op de site (zie bron). Toegevoegd na 14 minuten: Ik denk dat dit ertoe zou moeten leiden dat er toch eerst met metaaldetectoren gelopen gaat worden. Ik heb laatst aan een buro opdracht gegeven om een heel gebied af te zoeken met grondradar (karretjes) vanwege werk voor de verbreding van een weg. In NL is daarvoor de opdrachtgever verantwoordelijk een niet de aannemer. De opdracht bepaalt immers waar er exact moet worden gegraven.

Bronnen:
http://www.euronorm.net/content/template2....
http://www.fedweb.belgium.be/nl/welzijn/or...
http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=6550

Ik zou een metaal detector op de spade monteren.... wel zo veilig... Natuurlijk is dat niet verantwoord!!!!!! Weet je hoe groot die granaten zijn? Toegevoegd na 1 minuut: Laat die ploegbaas maar met een grote ijzeren staaf ver voor je vriend diep in de grond prikken als hij het gevaar niet zo reeël vindt... Lijkt mij sterk dat het terrein eerst niet granaten vrij wordt gemaakt...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100