Is het in Nederland toegestaan een volwassen docent in het particulier onderwijs met een lesbevoegdheid minder te betalen dan het minimumloon?

Toegevoegd na 2 uur:
Dank voor de snelle reacties. Het geboden salaris is daadwerkelijk zo laag en collega's die daar werken als free lancer krijgen niet meer heb ik begrepen. Je kunt dus geen pensioen opbouwen. Omdat het buiten de CAO val je niet onder een vakbond. Waar zou ik deze misstand in het onderwijs kunnen melden denkt u?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, het minimumloon is het absolute minimum. Dat betekent dat je niet minder dan dat loon mag uitbetalen. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals een stage (daarbij is het dan geen loon, maar een onkostenvergoeding eigenlijk) en etc., maar dat lijkt me in dit geval niet op te gaan. Overigens lijkt het me ook sterk dat je een volwassen document met bevoegdheid zult vinden die voor minder dan het minimumloon wil werken. Het minimumloon is dusdanig laag dat de meeste werknemers daar echt niet onder willen zitten (zie de schoonmaakstaking, daar verdienen mensen 20% boven het minimumloon en krijgen ze ook gewoon een verhoging omdat het minimumloon echt heel laag is). Dus een docent voor dat bedrag vinden lijkt me vreemd, heel vreemd.

Als je in loondienst bent niet. (Uiteraard moet je het loon herleiden naar het aantal uren.) In het particulier onderwijs wordt echter nogal veel gebruik gemaakt van andere overeenkomsten. Lang niet iedere docent is daar in loondienst, er zijn nogal wat freelancers in werkzaam. (Die een aanzienlijk hoger tarief dan het minimumloon in rekening brengen).

Als je minder verdient dan het minimum loon en je werkgever wil daar niets aan veranderen, moet je naar de rechter stappen. Zie verder mijn link

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100