werknemers worden vervangen door werknemers met een rugzakje; kan dat zomaar?

Een kennis werkt in een plantenzaak, voor de zoveelste keer op een tijdelijk contract. Nu wordt het contract niet verlengd en wordt zij vervangen door een zogenaamd moeilijk plaatsbare werknemer via een gespecialiseerd uitzendbureau. De werkgever geeft gewoon toe dat hij voor zijn eigen portemonnee kiest. Het uitzendbureau en/of de werkgever vangt waarschijnlijk een premie van de overheid. Kan dat zomaar, zo niet waar kan zij protesteren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kan zomaar. Feitelijk gaat het om een contract voor bepaalde tijd dat niet verkengd wordt. Dit soort contracten eindigen van rechtswege (automatisch). Het staat de werkgever geheel vrij om ze al dan niet te verlengen, mits hij zich houdt aan de wettelijke regels hiervoor.

Ja, ook in België kunnen werkgevers dat zomaar. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur (dat is de juridische term voor tijdelijk contract) is afgelopen wanneer de einddatum is verstreken. Vanaf dan is je werkgever vrij om iemand anders aan te nemen voor deze functie en dan kan jij voor een andere job gaan solliciteren. Het is inderdaad ook zo dat de overheid werkgevers stimuleert om oudere werknemers, allochtonen, langdurig werklozen ... aan te nemen door bepaalde voordelen te koppelen aan het aanwerven van deze werknemers. Zulke acties zijn niet in tegenstrijd met de antidiscriminatiewetgeving in België.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100