Kan er verwacht worden van een werknemer dat hij/zij op vrije dagen ook wel eens e-mail leest/voicemail beluistert?

Sommige werknemers werken part time en bijvoorbeeld niet op vrijdag en maandag. In zo'n geval werkt iemand dus vier dagen niet. Als in het meest extreme geval iets doorgegeven wordt per mail op donderdag aan het einde van de middag en de mail wordt in werktijd gelezen, dan zal degene waarschijnlijk pas op dinsdagochtend op de hoogte zijn. Is dat gebruikelijk of wordt er verwacht ook tussentijds nog een keer te checken of je berichten hebt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is vaak afhankelijk van de functie en van afspraken die hierover gemaakt zijn. Soms is het formeel geregeld, bijvoorbeeld bij stand-by of storingsdienst. Maar soms hoort het ook gewoon bij je functie. Bijvoorbeeld bij leidinggevende functies is het gebruikelijk dat je ook na werktijd of op vrije dagen gebeld kan worden.

Ja, in het huidige digitale tijdperk kunnen de veranderingen op het werk zo snel gaan, dat je na een paar vrije dagen niet meer up to date bent. Afhankelijk van jouw functie kan in het belang van het bedrijf zijn dat je wel op de hoogte bent van alle veranderingen. Deze worden tegenwoordig allemaal via de mail aan betrokken personen meegedeeld.

Dat is dus erg afhankelijk van de functie en je taken. Als daarbij niet hoort dat buiten de voor jouw afgesproken normalen werktijden je soms arbeid verricht of dat je op het laatste moment flexibel met je werktijden kan omgaan dan zou het vreemd zijn als een werkgever dat van jouw verwacht. Van een werkgever kan echter wel worden verwacht dat hij in zijn communicatie en de daarbij verwachte reactietijd rekening houdt met de afgesproken werktijden. Als een werkgever in dit geval dus donderdag avond een mailtje stuurt mag hij niet verwachten dat deze eerder dan die bedoelde dinsdagochtend wordt gelezen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100