Hoe kan ik deel uitmaken van een team?

Momenteel zit ik in een soort van "proefperiode" op mijn werk; doordat ik uitgekeken (verveeld) ben in mijn (oude) functie, is (in overleg) besloten mij een nieuwe functie te geven. Dit houdt echter in dat mijn taken niet duidelijk zijn, en dat ik geen (onder)deel meer ben van de vier betrokken teams...En daar heb ik heel veel moeite mee. Dat heb ik ook meerdere malen aangegeven bij mijn LG, maar die kan er niet veel mee: het is mijn beleving/ervaring/gevoel. Hij doet zijn best mij additionele taken te geven die direct gerelateerd zijn aan één van de teams, maar doordat er niet genoeg duidelijkheid is mbt mijn rol, komt het niet echt van de grond. Hoe moet ik hiermee omgaan? Wat kan ik doen om toch het gevoel te hebben dat ik deel ben van een team? Want ja, dat vind ik prettig. Ik werk graag samen om een doel te bereiken, maar de afgelopen maanden ben ik (voor mijn gevoel) een strijd aan het voeren, in mijn eentje. En daar word ik niet blij van...

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik begrijp je probleem. Leidinggevenden verzuimen nogal eens taken, ook bij anderen, bekend te maken. Als niemand weet wat Je nu precies komt doen, dan zal je weinig draagvlak krijgen. Je kunt ook je eigen werkelijkheid creëeren. Nu je leidinggevende het ook niet goed weet, zie er dan en kans in om zelf te bedenken waarmee je de organisatie waar je werkt een dienst bewijst. Stel aan de mensen met wie je werkt vragen. Toon belangstelling voor wat ze doen en bied je hulp aan en neem ze werk uit handen door ze te ondersteunen. Zo creëer je je eigen bestaansrecht. Doe ideeën op die nuttig zijn en die gedragen worden door je collega's en bespreek die met je leidinggevende n biedt aan die iedereen te helpen realiseren. Kortom, ga niet passief toekijken. Onderneem zelf dingen in de richting die je belangstelling hebben en waar je goed in bent.

Je kan deel uitmaken van een team door oprechte interesse te tonen voor zowel het groepsdoel als voor de individuele taken en interesse van elk teamlid. Jij vertoeft thans in een zeer bijzondere positie waarin duidelijk zal worden hoe sterk jij als tijdelijk ontkoppeld teamlid bent. Hierdoor leer ook jij zowel jouw zwaktes als jouw sterktes kennen. Maak voor jezelf een schema op waarin je voor jezelf een duidelijke taakomschrijving weergeeft. Bekijk zelf eens op welke wijze jij elke groep gelijktijdig van dienst kan zijn. Misschien zit er in elke groep wel iemand die een deel van diens taak zou willen ruilen voor een andere taak?! Vraag aan jouw werkgever of je hierover een enquête mag/kan én een informele bijeenkomst binnen het bedrijf mag houden. Maak een eenvoudige, doelgerichte vragenlijst op die elke werknemer op voorhand kan invullen. Vraag aan jouw werkgever of jij inzage mag hebben in de antwoorden zodat jij voor de groepsbijeenkomst (en/of bijeenkomst met werkgever en één afgevaardigde uit elk team) kan bekijken of iets in die antwoorden jouw ondernemingszin kan prikkelen. Het zou jou verbazen hoeveel collega's er net als jij uitgekeken zijn op hun job, of op een gedeelte ervan. En het zou jou ook verbazen hoeveel onder hen liever een stapje terug zouden zetten indien hun trots hen niet in de weg zou zitten. Enfin, denk hier eens over na en praat er eens met jouw werkgever over zodat hij merkt dat jij wel degelijk bereid bent om het beste uit jezelf, jouw collega's en zijn/haar bedrijf te halen. Indien er geen pasklare job voorhanden lijkt dan kan je er altijd zelf eentje creëren. Dat heb ik in het verleden ook vaak gedaan, eerst onbewust en daarna bewust. En het heeft mij steeds opnieuw extra zelfvertrouwen en alweer nieuwe uitdagingen gebracht. Aanvankelijk vond ik het moeilijk om deze stap te zetten maar na een tijdje geeft het zo'n goed gevoel dat je er haast verslaafd aan wordt en voor je het weet ben je zo ondernemend dat jouw job er uit bestaat dat je anderen bewust aan het werk zet op een plaats en in een positie die hen gemotiveerd houdt. Maak van élke nood een deugd en je kan je Geluk & Succes niet meer op ;-) Liefs en heel veel Succes gewenst!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100