Kan je vakantiedagen meenemen naar een nieuwe werkgever?

Stel dat je halverwege het jaar overstapt naar een nieuwe werkgever en nog ongeveer 15 vrije dagen hebt, is het dan mogelijk om deze volledig mee te nemen naar de nieuwe werkgever, dus inclusief de uitbetaling aldaar? Ik lees op internet wel dat een nieuwe werkgever verplicht is je opgebouwde vakantiedagen te respecteren, maar niet om ze uit te betalen. Dat zou betekenen dat mijn oude werkgever ze eerst uitbetaalt bij uitdiensttreding en ik vervolgens niet doorbetaald op vakantie kan bij de nieuwe werkgever.Dit lijkt me belastigtechnisch echter minder interessant, omdat uitbetaling van vakantieuren zonder ze op te nemen volgens mij zwaarder belast wordt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee je kunt ze niet meenemen maar er is een andere constructie mogelijk als je nieuwe werkgever dat wil. Mijn man heeft dit wel eens gedaan. Stel dat je nog 2 wk vakantiedagen hebt staan bij de oude werkgever. Die laat je aan het eind van je werktijd bij werkgever 1 vallen en ondertussen start je 2 wk eerder bij je nieuwe werkgever. Nieuwe werkgever geeft jou 10 onbetaalde vakantiedagen die je later kan opmaken. Onbetaald want de eerste 10 dagen die jij bij je nieuwe werkgever werkt worden dubbel betaalt: als vakantiedagen bij je oude en als werkdagen bij je nieuwe.

Nee, als je halverwege het jaar ontslag neemt heb je ook maar het recht op de helft van het aantal vakantie/adv dagen. Dat wordt bij het ontslag herberekend. Dagen die je over hebt worden uitbetaalt en als je teveel dagen hebt overgenomen zal geld ingehouden worden. Bij je nieuwe werkgever wordt het aantal dagen waarop je recht hebt ook berekend op de helft (als je halverwege het jaar begint). Dus de berekening gaat naar rato van het aantal te werken dagen. Als je nieuwe werkgever het aantal dagen dat je over hebt 'over neemt' krijg je die kado van je nieuwe werkgever. Dat heb je dan goed onderhandeld. Toegevoegd na 3 minuten: Waar meestal wel over onderhandeld wordt is als je bij de oude werkgever bijvoorbeeld 25 vakantiedagen hebt en de nieuwe standaard maar 20, je in de onderhandeling van je contract kunt overeenkomen dat jij recht blijft houden op 25 dagen bij die nieuwe werkgever. Dat is dan nog steeds goed onderhandeld, maar voor het huidige jaar wordt het aantal berekend over het percentage van de dagen die je gaat maken. Er wordt dus wel vooraf aan het begin van het jaar vastgesteld op hoeveel dagen je recht hebt, maar als je al je vakantiedagen in januari opneemt en in februari ontslag neemt dan zal je die vakantiedagen 11/12e deel van die vakantiedagen toch echt zelf gaan betalen.

Een antwoord van een werkgeverssite lees je hieronder. Ik zou bijna zeggen: uiteraard is een nieuwe werkgever niet verplicht om ze uit te betalen. Stel dat iemand bij de 'oude baas' een inkomen had van euro 2000.- per maand en bij de nieuwe euro 2300.-, dan zou de 'nieuwe baas' verplicht zijn om de meegenomen dagen tegen een hoger bedrag uit te betalen dan ze bij de oude baas zijn opgebouwd. Dat zou niet rechtvaardig zijn. "Mijn werknemer gaat naar een andere werkgever. Kan hij de vakantiedagen meenemen? Als je werknemer bij iemand anders in dienst gaat, en hij of zij heeft zijn vakantiedagen niet op kunnen nemen, dan moet je deze na afloop uitbetalen. Daarnaast ben je als werkgever verplicht de werknemer een verklaring te geven waaruit blijkt hoeveel dagen of uren hij nog recht heeft op vakantie. Die dagen of uren kunnen namelijk meegenomen worden naar de nieuwe werkgever. Deze is verplicht deze vrije dagen toe te staan. " En van een andere site: "Mag ik mijn vakantiedagen meenemen naar mijn nieuwe werkgever? Wat nu als je een nieuwe baan krijgt en je hebt nog een berg vakantiedagen over. Ben je die dan kwijt? Nee, zegt Stalenhoef, ‘bij het wisselen van baan moeten werknemers de kans krijgen hun vakantiedagen op te maken. Als dat niet kan, moet de baas deze dagen uitbetalen. Je kunt je werkgever daarbij vragen om een verklaring voor je nieuwe werkgever.’ In die verklaring staat op hoeveel vakantiedagen je nog recht hebt. Die dagen kun je vervolgens bij je nieuwe werkgever omzetten in onbetaald verlof." En nog een: De nog niet opgenomen vakantiedagen van uw nieuwe medewerker mogen worden meegenomen van de vorige werknemer naar de nieuwe werkgever. U bent als nieuwe werkgever verplicht dit toe te staan. De oude werkgever moet u dan een verklaring doen toekomen over het aantal vakantiedagen waar uw nieuwe werknemer nog recht heeft. Toegevoegd na 29 minuten: Uitbetaalde vakantiedagen gaan tegen het zogeheten 'bijzonder tarief'. Als de werkgever de tabel voor bijzondere beloningen mag gebruiken, mag hij er in veel gevallen ook voor kiezen de bijzondere beloning bij het reguliere tijdvakloon op te tellen als dat voordeliger is voor de werknemer ('voordeelregel') Het jaarinkomen wordt door de vakantiedagenuitbetaling in ieder geval hoger dan het zou zijn geweest zónder die uitbetaling. Maar als op jaarbasis per saldo te veel loonheffing zou zijn ingehouden, trekt zich dat vanzelf recht bij de IB-aangifte. Weest dus niet ongerust :-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100