Mag je onderscheid maken bij het toewijzen van vakantie data?

Stel:

Collega A is getrouwd met een leraar en kan alleen tijdens de schoolvakanties weg.

Collega B zit op zich niet vast aan data maar wil graag vakantie tijdens die schoolvakantie.

Slechts 1 van beide kan tijdens die periode op vakantie omdat ze allebei nodig zijn.

Mag je dan collega A voorrang geven voor vakantie? Op welke basis wordt bepaald wie in die periode op vakantie mag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een hoop bedrijven is het tegenwoordig vastgelegd in de CAO dat mensen met kinderen in de schoolgaande leeftijd in het hoogseizoen op vakantie mogen. Hierbij is echter nooit een eventuele partner in het onderwijs meegenomen. Het is begrijpelijk dat dit bij mensen zonder kinderen ergernis wekt. Maar het lijkt me wat "kinderachtig" (nog zwak uitgedrukt) om dan maar zo snel mogelijk te boeken zodat jij lekker je vakantie in het hoogseizoen hebt en een lange neus kunt trekken naar je collega. Bij het bedrijf waar ik werkte moest iedereen binnen een bepaalde tijd zijn vakantieaanvraag indienen, en iedereen kreeg hem ook tegelijkertijd terug met de opmerking goed- of afgekeurd. Mensen die dan hun vakantie al geboekt hadden (met of zonder kinderen) hadden dan gewoon pech als hun vakantie toch werd afgekeurd. Bij een hoop bedrijven echter gebeurt dit niet. Het lijkt mij dat je dit dan als verstandige mensen met elkaar oplost. Ga gewoon eens naar je collega toe en leg hem/haar uit waarom je het zo vervelend vindt dat jij niet in het hoogseizoen op vakantie kan, en waarom jij dat nu ook eens graag zou willen. Misschien is er best over te praten, en wil die collega wel een keertje weg in bijvoorbeeld de meivakantie. Verder kun je je ook afvragen waarom je nu zo graag in het hoogseizoen op vakantie wilt als het niet persé nodig is. Buiten het hoogseizoen is het goedkoper, en ook niet zo idioot druk. Ik heb zelf kinderen in de schoolgaande leeftijd, en ga dus meestal ook in het hoogseizoen op vakantie als het lukt (is ook wel eens niet doorgegaan), maar o.... wat kan ik soms verlangen naar de tijd dat dat niet meer persé nodig is....

Nee, opzicht niet. Meestal wordt er flexibel mee omgegaan omdat buiten reguliere vakanties om reizen goedkoper is voor het slachtoffer. Maar als je op je strepen gaat staan hebben ze geen poot om op te staan. Het makkelijkste is gewoon zeer vroeg je vakantie vast te laten leggen zodat de andere partij te laat is.

Je mag hopen dat het in goed overleg kan, maar ja wil je in dezelfde periode dan wordt het moeilijker. Nou is de schoolvakantie 6 weken dus daar zou je beide in op vakantie moeten kunnen als je het eerlijk verdeelt. Anders kun je nog per jaar kijken ik pas me dit jaar aan jou aan, volgend jaar doen we het anders om. Misschien staat er ook iets over in je CAO.

Dat moet toch te overleggen zijn met beide collega's zou ik zeggen. Het is moeilijk te zeggen wie voorrang krijgt want beiden kunnen een goede reden hebben.

Ik heb zoiets op mijn werk ook meegemaakt. Sommige mensen eisen gewoon een bepaalde periode op met allerlei redenen, maar ik heb daar altijd moeite mee. Trouwens heel veel mensen zitten vast aan de schoolvakanties omdat de kinderen dan vrij zijn, zou dat dan betekenen als je geen kinderen hebt dat je dan nooit op vakantie zou mogen, Onzin! De schoolvakantie is 6 weken. Mensen die in de schoolvakantie weg willen en moeten delen met anderen die ook in de schoolvakantie weg willen mogen bij ons delen. Dus ieder 3 weken schoolvakantie. Dit jaar heb ik de eerste drie weken en mijn collega de tweede 3 weken. Zo krijg je geen ruzie.

Menselijk gezien en in goed overleg wel ,maar het blijft een lastige .Maar je kan het als overweging meenemen dat de gene die vast zit aan het hoogseizoen voorrang krijgt. Het zou mooi zijn als daar regels voor komen .Bij ons staat er niets over in de c.a.o. Maar ben mij er van bewust dat je dit in goed overleg moet regelen. Is dit naar aanleiding van mijn vraag?

Werknemers mogen in principe zelf bepalen wanneer ze hun vakantie opnemen. Maar er zijn toch wel een paar uitzonderingen zoals: Voor een bedrijf mag een opgenomen vakantie geen (niet oplosbare) negatieve gevolgen hebben. Een bedrijf is gesloten tijdens een bepaalde vakantieperiode (scholen), etc. Al deze regelingen zijn omschreven in de CAO en bij kleine bedrijven in de gehanteerde vakantieregeling. Deze maken in principe deel uit van je arbeidsovereenkomst en dus dien je je daar aan te houden. Jouw probleem kan alleen opgelost worden door overleg met je collega en werkgever. En de volgende keer geef je wat eerder je vakantieperioe door aan de personeelchef. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Maar voor de sfeer in het bedrijf is dit niet de meest aan te bevelen oplossing. Dus naar de onderhandelingstafel, daar zijn wij Nederlanders toch meester in?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100