Hoeveel kan ik per maand als freelancer verdienen zonder iets op te geven aan de belastingdienst ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alle inkomsten moet je opgeven, de kosten om tot die inkomsten te komen kunnen in mindering worden gebracht. Of je uiteindelijk belasting moet betalen, is wat anders.

Er zijn nog steeds veel mensen bij wie in het hoofd de term (van vroeger): belastingvrije som of belastingvrije voet rondzweeft. Voor freelancewerkzaamheden geldt dat de te betalen belasting kan variëren van 0% tot zelfs bijna 60%. Als er géén ander inkomen is en de freelance-inkomsten zijn maximaal € 5700 is er door de heffingskortingen geen belasting te betalen. Wel is premie zorgverzekeringswet verschuldigd (ruim € 300 over € 5700) Maar als er een hoofdbaan naaststaat van € 56.000 of meer moet over de freenlancewerkzaamheden 52% + 5,65% worden betaald. In de meeste situaties met de freelancewerkzaamheden als bijverdienste zal de te betalen belasting 37% (schijf 1) of 42% (schijf 2 en 3) zijn. Daarbovenop nog 5,65% premie zorgverzekeringswet.

Als je geen aangiftebrief krijgt bij voorbeeld als je freelance werkt en dus niet op de loonlijst staat dan moet u om een aangiftebrief vragen t e n z i j u redelijkerwijs van mening kunt zijn dat u over 2012 geen inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen verschuldigd bent. Zie antwoord fisbel.

Bronnen:
Elsevier Belasting Almanak 2013, hfdst....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100