Tijdens werk ben ik de camera van mijn client verloren. Nu wilt mijn werkgever de kosten verhalen op mij. Kan dit?

Tijdens het fietsen met een cliënt ben ik een fotocamera verloren. Nu voelde ik mij daarover schuldig, dus wilde ik het op mijn eigen WA verzekering verhalen. Dit kan helaas niet, omdat het tijdens mijn werk gebeurd is. Echter zegt mijn werker weer dat zij het niet kunnen verhalen op de werkgevers WA. Letterlijk word er tegen mij gezegd:

**

Het verliezen van een camera, valt niet onder de dekking van de verzekering van ******.

Je hebt de camera meegenomen op eigen initiatief, het was geen opdracht van de werkgever.

In dat geval ben je persoonlijk verantwoordelijk voor de camera, en is niet ****** hiervoor verantwoordelijk.

Bij verlies wordt de schade dan ook op jou verhaald.Dat betekent dat je 185, 95 euro moet betalen.

Er wordt niet akkoord gegaan met aanschaf van een goedkopere camera.

Op de ***** staat de naam van mijn werkgever. Ik ga natuurlijk niet akkoord met het feit dat ik moet betalen.

Wat moet ik nu doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Normaal is de baas verantwoordelijk, ook als zijn verzekering dit niet dekt. Maar als je echt op eigen initiatief de camera hebt meegenomen kan dit enigszins anders zijn. Werd de camera vaker meegenomen, ook met medeweten van de werkgever? Daarnaast is het zo, dat je nooit verantwoordelijk bent voor het hele bedrag. De camera is niet nieuw, je kunt hooguit alleen verantwoordelijk gehouden worden voor de dagwaarde, nooit de nieuwwaarde. Maar het is en blijft de vraag of de werkgever dit op jouw mag verhalen. Normaal gesproken alleen als je ernstig te kort bent geschoten of veel te nonchalant bent geweest. Neem contact op met je eigen rechtsbijstand of met het juridischloket, hier kun je gratis advies inwinnen.

Bronnen:
http://www.juridischloket.nl/Pages/default.aspx

En toch is je baas aansprakelijk. Of jij de camera meenam op eigen initiatief of niet doet niet terzake, als je hem meenam voor het verrichten van werkzaamheden is de schade voor jou baas. Dit blijkt ook uit het gegeven dat je eigen WA verzekering de schade niet accepteert.

http://www.juridischloket.nl/vraagenantwoord/schade-letsel/werkomgeving/aansprakelijkheid-werknemer/Pages/default.aspx Ik lees hier dat dit soort gevallen in een CAO geregeld is. In de meeste gevallen is alle schade die tijdens werktijd is ontstaan (dus niet in lunchpauzes of vrije tijd) voor rekening van de werkgever. Enkel schade die door roekeloos handelen ontstaat ( bijvoorbeeld een camera van een cliënt lenen, in een open jas of broekzak stoppen tijdens fietsen wetende dat de verlieskans groot is) kan de baas voor jouw zelf rekenen door de schade in te houden op jouw loon, de dagwaarde van deze camera dus.

De 3 antwoorden hier boven lijken mij absoluut te kloppen. Is het zo dat op een of ander manier jouw werkgever er toch onderuit kan komen is het absoluut een kwestie van fatsoen naar je klant toe. Een klant van jou is een klant van jou werkgever. Een werkgever met fatsoen zou zonder überhaupt na te denken de kosten vergoeden. Zo niet weet je ook direct wat je aan zo'n werkgever hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100