Mag een werkgever in een vacature eisen dat een sollicitant "jong" is? De exacte tekst is "Je bent jong en spontaan". Is dit leeftijdsdiscriminatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zo'n zinsnede is duidelijk een twijfelgeval, waarbij discriminatie moeilijk valt aan te tonen. Er wordt geen leeftijdsgrens genoemd en de aanbieder van de vacature zal zich vast verweren met de stelling dat sollicitanten 'jong van geest' moeten zijn. Overigens betekent het stellen van leeftijdseisen niet per definitie dat sprake is van discriminatie. Zo is het volledig legitiem om bij de functie-eisen te vermelden dat kandidaten 'pas afgestudeerd' moeten zijn (b.v. omdat ze dan beter passen in het team) of juist 'minimaal 5 jaar werkervaring' moeten hebben (vanwege de aard van de functie). Bovendien is leeftijd een relatief begrip: iemand van 40 is oud ten opzichte van iemand van twintig, maar jong ten opzichte van iemand van 60. De wet die leeftijdsdiscriminatie regelt, biedt dan ook de nodige speelruimte. In onderstaande bron wordt daarover uitleg gegeven door Bureau Discriminatiezaken Hollands Midden en Haaglanden.

Bronnen:
http://www.discriminatiezaken.nl/doc/Facts...

Het lijkt me logisch als de werkgever opzoek is naar een iemand van 16 voor op de zaterdagen te werken dan wil je dat iemand rond die leeftijd reageert op de factuur. Het geeft gewoon met die tekst aan wat hij wilt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100