6 uren contract, meer geven ze niet, werk wel 32 u p week, mag dit zo maar?

Mijn zusje werkt sinds kort vast bij de hema, eerder alleen de koop- en zaterdagen en nu ook door de weeks. Ze geven de werknemers daar enkel een 6 uren contract, en de rest werkt ze er dus bij. Maar stel ze word een keertje ziek, dan krijgt ze dus enkel die 6 uur uitbetaald.

Mag dit wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens werk.nl ontstaat er op een gegeven moment een vast contract. Ik zou dit eens bij een jurist laten uitzoeken. Citaat: Wanneer verandert een oproepcontract in een vast dienstverband? Een oproepovereenkomst kan overgaan in een vast dienstverband als er een vast arbeidspatroon ontstaat. Wanneer de werknemer drie maanden lang in elke week, of minimaal twintig uur per maand werkt, ontstaat er een zogeheten 'rechtsvermoeden' van een arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat de werknemer een vast dienstverband bij de werkgever kan afdwingen. Een werkgever kan dit weerspreken. De werkgever moet aantonen dat het rechtsvermoeden niet juist is door te bewijzen dat het gaat om tijdelijk meerwerk. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van schriftelijke afspraken of een dienstrooster.

Bronnen:
https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/meer...

Het mag wel, maar is niet netjes. Winkels doen dit om een paar redenen, mochten ze haar niet nodig hebben kunnen ze de uren gemakkelijk terugschroeven. Mocht ze ziek zijn krijgt ze dus alleen vergoeding voor de 6 uur zoals in haar contract. En het is voor de Hema, belastingtechnisch goedkoper. Het klinkt niet fair, dat is het ook zeker niet. Dit is allemaal om geld te besparen vanuit een winkelorganisatie.

Onderstaande informatie vond ik bij de Abvakabo. Misschien helpt dit jouw zusje: Ik werk al geruime tijd meer uren dan er in mijn contract staat. Heb ik voortaan recht op deze uren? Wanneer je graag structureel het aantal extra uren zou willen werken, kun je onderzoeken of je de uren kunt claimen. De wet gaat er namelijk vanuit dat je contracturen overeenkomen met wat je de afgelopen drie maanden daadwerkelijk hebt gewerkt (dit staat in artikel 7:610 BW). Wanneer je dus al drie maanden of langer meer uren werkt, kun je claimen dat deze extra uren onderdeel zijn geworden van je arbeidsovereenkomst. We raden je aan dit schriftelijk te doen. Je werkgever kan je claim alleen weerleggen als hij kan aantonen dat het extra werk maar tijdelijk is (bijvoorbeeld vanwege een groot project of seizoenswerk). Let op: het is mogelijk dat er voor jou andere afspraken gelden over extra werken (vastgelegd in bijvoorbeeld de cao of in een bedrijfsreglement).

Bronnen:
abvakabo

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100