Kan en mag een werkgever jouw pc gebruik bijhouden en/of achteraf controleren en dat mogelijk tegen je gebruiken in een ontslagprocedure?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als er een zeer serieuze verdenking is dat je misbruik maakt (bijv. raadplegen kinderporno), dan kan er een nader persoonlijk onderzoek worden uitgevoerd. Je PC en e-mail kan dan bijvoorbeeld gescreend worden. Over het algemeen gebeurt dit in de grotere bedrijven onder het strenge toezicht van de CIO. Bij kleine bedrijven zal hier iemand met een soortgelijke functie over gaan. Als het misbruik bewezen wordt, dan kun je op staande voet ontslagen worden. Men mag verder wel trends bijhouden van eenieder, maar nooit gegevens die per direct naar een medewerker kunnen leiden. Allemaal in het kader van de WBP.

Dat kan ja, en dat mogen ze. Jou pc gebruik gebruiken in de ontslagprocedure kan alleen als jij er destijds al op aangesproken ben. Nu achteraf zeggen van je wordt ontslagen mede omdat je de pc gebruikt voor prive doeleinden, mag niet. Ze moeten jij er eerst op aangesproken hebben, als jij vervolgens jou pc niet aanpast kan hier een 2e waarschuwing volgen. Pas bij de derde overtreding mag het pc gebruik daadwerkelijk als ontslag oorzaak gebruikt worden.

Bronnen:
Arbeidsrecht voor Dummies

Voor het controleren van de pc is toestemming van de ondernemingsraad nodig.

mochten er gegronde redenen zijn om jou PC te controleren dan mag de werkgever dat, er staan een aantal afspraken in je contract wat wel en niet mag op het werk, mocht je al een aantal keren betrapt zijn door prive gebruik van de PC, zullen ze je daar op kunnen/mogen controleren. met of zonder toestemming

Volgens mij mag dat, mits de werknemer vantevoren op de hoogte is gesteld dat de werkgever de handelingen op de PC, die hij ter beschikking heeft gesteld van de werknemer, (eventueel) gaat controleren. Zonder waarschuwing vooraf is het niet toegestaan. Dat is wat mij verteld is een tijdje geleden, maar de bron was geen advocaat of rechtsdeskundige of zo. Maar het leek mij wel een plausibel verhaal.

Privacybescherming is iets dat door de meeste bedrijven zwaar onderschat wordt. De Wet op de Privacy Bescherming die Biertje hierboven ook aanhaalt, wordt door heel erg veel bedrijven met voeten getreden. Elektronische controle van computergebruik roept vragen op met betrekking tot de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de werknemer. Een groot aantal werkgevers, ondernemingsraden en individuele werknemers heeft deze vragen in de afgelopen jaren voorgelegd aan de Registratiekamer. De Registratiekamer heeft daarom een studie verricht naar de controle op e-mail- en internetgebruik. Dit heeft geresulteerd in het rapport Goed werken in netwerken. Bron:http://www.cbpweb.nl/Pages/av_21_Goed_werken_in_netwerken.aspx?refer=true Als het gaat om email gebruik, dan geldt voor controle door de werkgever het volgende: Een e-mailsysteem is een persoonsregistratie in de zin van artikel 1 Wet persoonsregistraties . Het tegengaan van misbruik van het bedrijfscomputernetwerk is gebruik dat verenigbaar is met het doel van het systeem. Dit doel werd impliciet aangegeven door het voorschrift dat het systeem vooral voor zakelijk gebruik was bestemd ("predominantly business-related matters"). bron van dit deel: http://www.cbpweb.nl/Pages/rap_1999_Controle_emailverkeer.aspx?refer=true Dan: de Ondernemingsraad. Die kan vanuit haar positie afspraken maken met de werkgever over de condities waaronder de computers prive gebruikt mogen worden. Bron: Wet op de Ondernemingsraden. In een privacy reglement dat ook bij het CBP dient te worden aangemeld kan voor elke registratie van persoonsgebonden gegevens worden vastgelegd wie deze gegevens mag bekijken, voor welk doel dit is en wie deze gegevens mag bewerken (= opslaan) en onder welke condities dit mag worden bewaard etc. Er dient daarvoor een privacy functionaris te worden aangesteld (dit is per definitie niet iemand van de afdeling HR). Bron: www.CBPweb.nl

Ha, die Congoleo; Wel als 'jouw' PC eigenlijk 'zijn' PC is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100