ik wist niet dat ik moest werken en nu moet ik de hele avond en middag onbetaald werken. mag dat?

ik wist niet dat ik ingeroosterd was voor vandaag, dus ik ben niet komen opdagen op me werk en nu zegt me baas dat ik vanmiddag en vanavond gratis moet komen werken om het goed te komen maken, mag dat eigenlijk wel??

Weet jij het antwoord?

/2500

Neen, natuurlijk niet! Een baas die jou verplicht om GRATIS te werken, onmiddellijk weggaan en evt aangifte doen van slavernij. Als jij kan aantonen dat je het niet kon weten dat je moest werken, kan je baas je niks maken. Gewoon niet gaan, tenzij je heel duidelijk maakt dat je pegels wilt zien!

Als jouw ingeroosterde dagen automatisch worden uitbetaald als gewerkte dagen, dan moet je ze natuurlijk wel inhalen.

inhalen van uren is wel gebruikelijk, maar dit gaat in doorgaans in wederzijds overleg en overschrijden niet meer dan het aantal afgesproken uren, tenzij je moet overwerken. kijk dus wat er is vastgelegd/afgesproken hierover. (en zorg dat je goed op de hoogte bent/blijft van het rooster. in de vakantie periode wisselt dit nogal bij heel veel bedrijven) ;-)

Niemand hoeft 'voor straf voor niets te werken'. De baas kan het eenvoudig oplossen: - een waarschuwing geven (die vastgelegd wordt in het personeelsdossier) voor het onterecht niet komen opdagen; - de dag dat je had moeten werken maar niet bent komen opdagen niet uitbetalen (volgens de hoofdregel uit het arbeidsrecht: geen werk = geen loon) - de 'inhaalmiddag en inhaalavond' gewoon uitbetalen

Natuurlijk mag dat niet. Je baas mag je hier wel voor waarschuwen of zelfs ontslaan als het eerder is voorgekomen, maar je hoeft niet gratis te komen werken. Zeg tegen je baas dat je snapt dat het vervelend is en beloof dat het niet opnieuw zal gebeuren. Zeg dat je met plezier vanmiddag werkt, maar dat je wel verwacht daar gewoon voor betaald te worden.

Je hoeft nooit onbetaald te werken. Maar is het misschien niet zo dat jij een vast maandloon krijgt, of dat de uren van de dag dat je was ingeroosterd uitbetaald worden? In dat geval haal je namelijk uren in die al eerder aan je betaald zijn en klinkt de inhaaldag ineens weer heel redelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100