Welke studies en beroepen zijn er mogelijk als je in een (handbewogen) rolstoel zit? Zou hier ook iets in de zorg bij kunnen zitten?

Mijn eerste idee is dat ik alleen computerwerk zou kunnen doen.
- Maar wat voor banen zijn er allemaal met een computer, dat zijn er natuurlijk al heel veel.
- En wat voor banen zouden er mogelijk zijn waarbij ik niet alleen maar achter een computer zit?
- Of welke combinaties zouden er zijn?
- Zou ik een opleiding verpleegkundige kunnen doen, maar dan een alternatieve of aangepaste stage?

Zo maar wat vragen van mijn kant.

Ik hoop op wat zinnige reacties!

Toegevoegd na 14 minuten:
Nog vergeten erbij te zetten. Ik wil het liefst mbo 4 of hbo gaan doen, omdat mbo 3 en lager weinig uitdagend zijn... Heb al diploma´s van SPW 3 en kraamverzorgende 3, maar dat was beiden niet echt wat. (toen zat ik nog niet in een rolstoel)

Toegevoegd na 1 week:
Ik ben er ongeveer uit, ik ga de opleiding doktersassistente doen! Bedankt voor jullie meedenken!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je een goede handfunctie hebt, zijn de mogelijkheden legio. Voor verpleegkunde is vereist dat je de verpleegtechnische handelingen kunt, ik denk niet dat dat mogelijk is. Ik zie bij je trefwoorden het woord dwarslaesie staan, dus ga er vanuit dat je ook niet kortdurend kunt staan of gemakkelijk transfers maakt, en dan is het positioneren rondom een patiënt (voor bijvoorbeeld het inbrengen van een katheter) wel erg lastig, nog los van het echt fysieke werk waarvan ik niet weet of je daar omheen zou kunnen. Er zijn tegenwoordig veel verpleegkundig specialisten die bijvoorbeeld eigen spreekuur houden: dat zou je fysiek waarschijnlijk wel kunnen, maar ik denk niet dat je om de stages heen kunt waar je verzorgende taken vervult. Maar er blijven volgens mij echt genoeg mogelijkheden over. Denk aan doktersassistente (kan zowel in het ziekenhuis op allerlei afdelingen als in de huisartsenpraktijk), praktijkondersteuner (met diverse specialisatierichtingen), dietetiek, ergotherapeut, logopedist, audioloog, opticien of optometrist, maatschappelijk werker, sociaal pedagogisch hulpverlener, farmakundige, orthopedisch technicus, telefonisch triagist, medisch secretaresse, pedagogiek, lerares gezondheid en welzijn, lerares verzorging, misschien oefentherapeut (Mensendieck en Cesar is in principe hands-off, dus vooral instructie, en bijvoorbeeld geen massagetechnieken itt fysiotherapie), TOA (technisch oogheelkundig assistent), bewegingsagoog of sporttrainer, (je zult dan al snel uitkomen op gehandicaptensport, dat moet je dus niet erg vinden dan) ademhalingstherapeut, psychologisch assistent, activiteitenbegeleider.. ... en vast nog wel een heel aantal functies die ik niet ken of waar ik zou even niet op kom. Het hangt helemaal af van wat jouw precieze interesse is en wat voor soort werk je aantrekt (meer in een team of meer zelfstandig, behandelen of begeleiden, specifieke lichaamsfuncties die je interesseren, wat aansluit bij je huidige opleidingen, etc.) maar er zijn zeker genoeg opties. Niet alles is mogelijk inderdaad, en je zult hier en daar aanpassingen moeten maken in het werk, en je zult ook niet altijd alle werkzaamheden kunnen doen die bij een functie kunnen horen. Naar mijn mening blijft er echter genoeg over wat je wél zou kunnen doen, als je tenminste een goede arm- en handfunctie hebt. Anders vallen er veel meer functies af, hoewel er ook dan echt wel mogelijkheden zijn. Je vindt vást iets wat je interesseert!

Mischien is medisch secretaresse iets. Dan heb je het beste uit twee werelden.

Ik denk dat er absoluut mogelijkheden zijn. Receptiewerk in een zorginstelling zou zonder meer moeten kunnen. Ook een functie waarin je veel met mensen praat, zoals psychiatrisch verpleegkundige of spw moet goed mogelijk zijn. Echte zorghandelingen worden wat moeilijker denk ik. Je kunt best een infuus aanleggen of een verband wisselen als rolstoelafhankelijk bent, maar een bed opmaken of iemand onder de douche zetten worden alweer wat moeilijker. Ga anders een naar een zorginstelling toe als er een open dag is, of maak een afspraak met iemand van P&O om te vragen wat volgens hen de mogelijkheden zijn. Toegevoegd na 7 uur: Wat me nog te binnen schoot: als je gaat informeren of solliciteren, vertel dan niet dat je rolstoelafhankelijk bent. Het moet gaan om je kennen en kunnen en niet om je niet-kennen en niet-kunnen. Als je dan op een gesprek komt zullen ze waarschijnlijk wel even raar naar je kijken, maar blijf jezelf en reageer op vragen als "hoe denk je dit of dat te kunnen doen" heel nonchalant door te zeggen "ik zie het probleem niet".

Misschien kun je richting maatschappelijk werk gaan denken.

Doktersassistente zou geen probleem moeten zijn. In een ziekenhuis is dat vaak meer administratief maar bij sommige poli's moet je ook dingen doen. Bij cardiologie hartfilmpjes maken en bij chirurgie hechtingen verwijderen etc. Dat zou wat lastiger kunnen zijn maar je hebt dus ook poli's waar er minder van dat werk is en je werkt vaak met collega's dus jij zou sommige van die taken wel kunnen doen. Bij een huisarts heb je vaak nog veel meer praktische dingen, dat kan wat lastiger worden maar ook veel telefoonwerk, afspraken maken, advies geven, je kunt later bij een huisartsenpost werken en de triage doen. Doktersassistente is een MBO4 opleiding. Op HBO nivo kun je de opleiding voeding en diëtetiek doen. In een ziekenhuis kun je als diëtist werken waar je mensen uitleg geeft over voeding en diabetes of mensen helpen die ondervoed zijn of andere ziektes hebben waar een voeding een factor is.

Er zijn al veel mooie antwoorden gegeven. Nog een aanvulling: op de site www.youchooz.nl kun je heel veel informatie vinden over alle mogelijk opleidingen en beroepen op het gebied van Zorg en Welzijn. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100