Wat zijn goede redenen voor sollicitatie bijbaan naast fulltime baan?

Hallo allemaal, ik sta op het punt om te solliciteren naar een bijbaan naast mijn fulltime kantoorbaan.
De vacature is voor weekendhulp (vrijdagavond en zaterdag) in een modezaak. Ik doe dit omdat ik extra geld nodig heb om schulden af te betalen. Uiteraard lijkt het me wel een leuke baan!!

Wat kan ik het beste zeggen bij de sollicitatie? Moet ik de waarheid zeggen en vertellen dat ik het (in 1e instantie) voor het extra geld doe. Of kan ik nog andere dingen zeggen?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Ik wil er namelijk erg graag aangenomen worden.

Uiteraard snap ik dat eerlijkheid het langst duurt, maar ik wil niet dat ze denken dat ik het alleen voor het geld doe (al lijkt uit de schulden komen mij als werkgever wel een goede drijfveer...)

Alvast bedankt!!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat je het een erg leuke baan vindt,om met mensen om te gaan en tevens, dat je het geld ook goed kunt gebruiken. Eerlijkheid wordt nog wel op prijs gesteld.

Het ligt erg voor de hand dat je het voor het geld doet en daar is niets mis mee. 99% van het werkvolk doet dat vanwege de inkomsten. En je moet geen dingen verzinnen die je niet kunt beargumenteren als ze doorvragen. In de mode werken is gewoon een leuke baan, maar voor de meesten geen hobby. Dus de primaire reden is het salaris. Succes met je banen en hoop voor je dat je snel van de schulden af bent. Toegevoegd na 1 minuut: Ik zou voor mezelf houden dat je schulden hebt. Mogelijk ziet het bedrijf dat als verhoogd risico van diefstal.

Ik zou er zeker bijzeggen dat je dit doet wegens schulden, want dit is zeker een vraag die iemand heeft. Waarom zou je naast je 40 uur werk nog een extra baan willen?! Leg het wel anders uit. Namelijk, dat je wegens het geld op zoek bent naar een extra baan (en dat je verwacht minimaal 2 jaar(?) te blijven doen. En dat je vanuit die randvoorwaarden uitkwam op een baan in een kledingwinkel. Niet alleen omdat jij er zelf affiniteit mee hebt, maar vooral omdat je denkt dat zij er wat aan hebben jou daar te hebben staan. Oftewel, waarom moeten ze jou aannemen in plaats van iemand anders. En zeg dan niet zoiets als passie, uitdaging, of motivatie, want dat antwoord geeft iedereen. Bedenk vanuit de baas daar wat hij/zij extra zou willen van een werknemer. Misschien is dat stabiliteit, als er veel verloop is onder werknemers kan het fijn zijn dat je zegt een externe reden te hebben waarom je minimaal 2 jaar wilt blijven werken. Het kan ook zijn dat je je huidige collega's allemaal uitnodigt om daar te gaan shoppen en daardoor mee omzet gaat draaien. Misschien heb je ervaring, dus hoef je niet ingewerkt te worden. Of je bent goed in het geven van advies, waardoor je meer kleding verkoopt aan mensen dan ze van plan waren te kopen. Oftewel, geef duidelijk aan wat je toekomstige baas er aan heeft om jou aan te nemen ipv iemand anders.

Ik zou niet specifiek zeggen dat het in de eerste plaats om het geld is. De modezaak wil waarschijnlijk liever iemand die gemotiveerd is om een andere reden. Je kunt zeggen dat je je huidige baan erg leuk vindt, maar helaas wat afwisseling en interactie met mensen mist. Daarbij spreekt het modevak je erg aan. Qua financiën kun je zeggen dat je graag ook wat meer financiële vrijheid wilt en bereid bent daar wat vrije tijd voor op te offeren. Het is de waarheid, maar zonder de negatieve klank erin. Succes!

Voor een werkgever is motivatie het belangrijkste. Daarom zou ik de nadruk leggen op dat je het erg leuk werk lijkt. Daarnaast zou ik toch gewoon zeggen dat je het ook doet om uit de schulden te komen, want dat komt later toch wel uit. Er zal natuurlijk bij de werkgever wel een zekere twijfel zijn of je de energie op kunt brengen voor een bijbaan. Maar als je prestaties later goed zijn zal het bekennen dat je een schuld hebt alleen maar in je voordeel werken. Een goede werkgever zal dan geneigd zijn om je een extra klus te gunnen of je er mee te helpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100