Ik werk als afwasser in een restaurant, vanavond moet ik werken, krijg ik volgens de wet verplicht dubbel betaald?

Volgens mij krijg ik mijn normale salaris, maar zijn ze niet verplicht mij minimaal het dubbele te geven?(vanwege de feestdag).

Toegevoegd na 22 seconden:
En wat moet ik doen als ik niet dubbel betaald krijg?
Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb ook gewoon moeten werken en krijg ook niet dubbel betaald. 1 keer in de 5 jaar is het een algemene feestdag, voor de rest is het wat het bedrijf heeft vastgelegd of wat er in de CAO staat. Maar het is een normale werkdag als elke andere.

Ligt aan de cao..en eens in de 5 jaar jaar is het een officiële vrije dag. En dat is in 2015.

5 mei is geen officiële feestdag, slechts eens in de 5 jaar is het een vrije dag voor (bijna) iedereen. Vandaag moest iedere werkende ook gewoon naar z'n werk toe, die worden ook niet allemaal dubbel betaald. Overigens geldt dat lang niet in alle beroepen dat je dubbel wordt uitbetaald op een feestdag, dat ligt aan de CAO en bij sommige beroepen vallen feestdagen nu eenmaal onder de gewone werktijden.

5 mei is slechts een keer per 5 jaar een nationale feestdag en dat is dit jaar niet. zie hieronder het artikel uit de Horeca CAO dat betrekking heeft op feestdagen, daaruit blijkt dat je geen recht hebt op extra betaling dit jaar. JARTIKEL 13 - FEESTDAGEN 1. Erkende feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, eerste paasdag, tweede paasdag, hemelvaartsdag, eerste pinksterdag, tweede pinksterdag, eerste kerstdag, tweede kerstdag en de dag waarop op grond van een besluit van de overheid Koninginnedag wordt gevierd en 5 mei, mits 5 mei, blijkens publicatie in de Nederlandse Staatscourant, als nationale feestdag wordt gevierd. 2. Een werknemer kan eenmalig in plaats van eerste paasdag, tweede paasdag, hemelvaartsdag, eerste pinksterdag, tweede pinksterdag, eerste kerstdag en tweede kerstdag (een) andere, vanuit godsdienstige opvattingen door die werknemer gewenste, feestdag(en) aanwijzen. Aanwijzing van een alternatieve feestdag onder vermelding van de erkende feestdag waarvoor hij in de plaats komt, dient schriftelijk te geschieden. 3. Als een werknemer werkzaamheden heeft verricht op een erkende dan wel door hem aangewezen alternatieve feestdag tussen 02.00 uur tot 02.00 uur van de dag daaropvolgend, heeft hij voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht op vervangende vrije tijd. De te compenseren vrije tijd dient te worden toegekend in de periode van 26 weken volgend op de feestdag. Als compensatie in vrije tijd niet mogelijk is, moet uiterlijk binnen 4 weken na afloop van de periode van 26 weken per gewerkt uur of gedeelte daarvan een toeslag à 50 procent van het betreffende uurloon, of gedeelte ervan, worden uitbetaald. 4. Dit artikel is niet van toepassing op de werknemer die volgens het bepaalde in lid 1 onder c. van artikel 11 is ingedeeld in een wachtperiodiek.

Bronnen:
http://193.33.135.135/Svh/CMS/CMS.aspx?Cli...

Nee daar heb je geen recht op in je cao staat wanneer je daar eventueel wel recht op hebt. Maar een restaurant is een organisatie die over het algemeen gewoon 7 dagen per week open is en een andere systematiek kent van vrije dagen meestal door de week. 5 mei is overigens een normale werk dag. Het is wel een officiele feestdag maar geen vrijedag voor de meeste mensen dat is het 1x in de vijfjaar. De eerste keer weer in 2015

In de Horeca werkt het allemaal net iets anders. Horeca is altijd werken als andere vrij zijn. Lijkt me sterk als je dubbel betaald krijg. Zou wel altijd leuk zijn, zie de fooien als je dubbele uitbetaling!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100