Als je al jaren uit Nederland bent geweest en je hebt geen Nederlands post-adres, verzekering, baan of uitkering en niet al teveel spaargeld

waar begin je dan als je het systeem weer in stapt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er van uitgaande dat je een Nederlands paspoort hebt: Als je het systeem weer in stapt, is het eerste wat je moet doen inschrijven bij de gemeente. Zonder inschrijving bij de gemeente kun je namelijk (bijna) NIKS aanvragen of regelen. Als je uit het buitenland terugkomt, betekent dat dus dat je je moet laten inschrijven bij iemand die je voorlopig onderdak biedt, b.v. een familielid. Of je dan ook daadwerkelijk daar in huis gaat wonen, is een tweede. Je kunt b.v. inschrijven bij een familielid en vervolgens een vakantiehuisje betrekken. Let op dat dit familielid mogelijk consequenties ondervindt van jouw inschrijving, dus beter niet doen als je familielid een uitkering heeft. Stiekem inschrijven heeft geen zin: het familielid moet mee naar de balie om de inschrijving geldig te maken. Daarna kun je je verzekering regelen, je inschrijving bij het uitzendbureau regelen, evt. een vervoermiddel kopen, enzovoorts. Reken maar op ongeveer net zo veel geneuzel met het Nederlandse systeem als je in het buitenland gehad hebt om daar ingeschreven te raken. Vooral door blijven ademen.

Hooguit met zogenaamde handgeld via de gemeente ca. 50 euro per maand. Je zult echt hulp moeten zoeken bij familie.

Als je geen kennissen en of familie hebt waarbij je, je kan inschrijven als wonende dan zal iemand zich moeten laten inschrijven bij een zogenaamd opvangadres waar men dan ook moet verbijven (slapen) tot hij of zij weer verzekerd is en een inkomen heeft en zelf een woonruimte kan huren. Daar wordt ook allerlei hulp geboden aan mensen in zulke situatie's. Zonder adres ben je niks en kun je ook niks. Mensen zitten vaak in een cirkel waar ze niet uit kunnen komen en helaas ook steeds meer jongeren zitten in een thuis/dakloze situatie. Zodra men in een opvang verblijft en dit hoeft niet altijd een te zijn in de woonplaats waar men het laatst heeft gewoond dan gaat het balletje weer rollen Veel mensen zien dit niet zitten en verblijven overal en nergens en komen niet vooruit. Als iemand een beetje spaargeld heeft is het verstandig om een goedkope kamer te huren en proberen er een te zoeken waar je maar een keer borg hoeft te betalen. Dan direct laten inschrijven bij die gemeente en een uitkering aanvragen of een baan vinden. Een uitkering aanvragen kan 8 weken duren, of langer als je niet alle stukken hebt. Hier zal men dan met de huisbaas een afspraak over kunnen proberen te maken. Overigens is een postadres vaak niet genoeg, dus een woonadres is prioriteit.

Een adres is het belangrijkste dus in een of andere gemeente inschrijven. Dan in je levensonderhoud voorzien dus een baan zoeken. Ook een bankrekening openen. Inschrijven bij een zorgverzekering is verplicht sinds 2006. Daarna volgen nog 1001 andere administratieve dingen maar dat merk je vanzelf. Krijg je misschien hoofdpijn van maar er is een troost: op den duur komt alles goed, kwestie van geduld en doorzettingsvermogen. Succes!

Met een postadres (van een familielid, bekende of maatschappelijke organisatie als Traverse/Leger des Heils/maatschappelijk werk o.i.d.) kun je je bij de gemeente waar je wilt wonen inschrijven in het GBA. Hierna ga je naar Sociale Zaken en vraag je om hulp voor een uitkering, waarmee je een kamer (eventueel via een tijdelijk wonen-organisatie) kunt betalen. Schrijf je daarna in bij het UWV (www.werk.nl) voor werk en ga alle uitzendbureaus in de buurt langs. Met een postadres kun je je inschrijven bij een zorgverzekering. Soms kun je via Sociale Zaken korting krijgen via een collectieve regeling. Wacht niet te lang hiermee, want je bent wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben vanaf je inschrijving in het GBA.

Bronnen:
http://www.adhocbeheer.nl/AdHocBewonersged...
www.werk.nl

Over alle begin dat moeilijk is. Als je als Nederlander naar het buitenland bent vertrokken, ben je ingeschreven in Den Haag. Niet als bewoner maar als in het buitenland verblijvende Nederlander. Als je je tot die afdeling (in de gemeente Den Haag wendt), is dat het aangewezen adres voor de start in de jungle van de Nederlandse bureaucratie en een handleiding daarvoor. Wat meetelt bij de toekomstige keuze van gemeente, is hun gemeentelijk beleid t.a.v. mensen in jouw situatie, zeg maar mensen "zonder middelen van bestaan". Er zijn bij voorbeeld gemeenten die bijstandaanvragers meteen stompzinnig c.q. geestdodend werk laten doen, zoals kleerhangers in elkaar zetten, om de animo voor de aanvraag van bijstand af te remmen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100