Ik heb een 8 uur contract bij de Albert heijn. Maar mag er maar 4 uur werken door de shift regeling. Moet ik de overige 4 uur uitbetaald krijgen?

Voorheen werkte ik altijd 2 avonden vanaf 6 uur tot half 10 ( als we klaar waren met de vulling ) Omdat ik veel tijd over had heb ik 1,5 maand op donderdag avond gewerkt. Hierbij werkte ik gemiddeld 12 uurtjes in de week. Voordat ze de shifts hebben ingezet ben ik gestopt op de donderdagavond omdat ik het weer drukker kreeg met school. Toch bleef ik 8 uur in de week werken verdeelt over die twee avonden.

Nu hebben ze sinds twee maanden schat ik die shifts ingevoerd. Dat betekend dat je niet minder dan 2,5 uur mag werken omdat je productiviteit volgens hun achteruit gaat. ( sowiezo lijkt mij dit onzin een normale werkdag is gewoon 8 uur per dag? )

Hierdoor mag ik dus 2,5 uur per avond werken. Maar wordt vaak zelfs na 2 uur al na huis gestuurd omdat 'er geen werk meer voor mij is'.

Dus mis ik gemiddeld 4 uur in de week. Dit merk ik behoorlijk aan mijn salaris en dat is niet fijn. Wat zijn mijn rechten? En wat kan ik doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Indien je een contract hebt met een vastgesteld aantal uren op dat contract (bijvoorbeeld 8), dan heb je recht op dat aantal uur. Dat geldt alleen niet bij een "0-uren contract" (oproepbasis), dan is de hoogte van het salaris gelijk aan het daadwerkelijk gewerkte aantal uren. Maar als je een contract hebt waarop je uren zijn vastgelegd dan heb je recht op die uren. Denk er wel aan dat als je in je proefperiode zou zitten, de werkgever zonder opgaaf van reden het dienstverband kan ontbinden. Maar het aantal uur op je contract is het aantal uur waarop jij recht hebt, en dat is het aantal uur waarover hun uitbetaling verplicht zijn. Als je te weinig krijgt of hebt gekregen dan zou ik aanraden om een berekening te maken en je werkgever binnen een gestelde termijn/per direct, met terugwerkende kracht, het tekort aan salaris aan laat vullen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100