Als ik in een rijdend voertuig rechtstandig omhoog spring en ik blijf 10 sec. in de lucht,kom ik dan weer op mijn startplek neer?

Bij de start heb ik een snelheid gelijk aan die van het voertuig,maar tijden die 10 sec. zal mijn snelheid toch afnemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, je komt weer neer op je startplek. Dat komt omdat jij en de trein dezelfde snelheid hebben. Met andere woorden: je versnelling ten opzichte van de trein is 0, niet positief of negatief. Hier kun je aan zien dat snelheid relatief is. Je hebt alleen snelheid ten opzichte van iets anders. Als je gewoon op de grond staat, telt je relatieve snelheid ten opzichte van de aarde. Als je in de trein staat, telt je relatieve snelheid ten opzichte van de trein. De aarde beweegt ook met duizelingwekkende snelheid door het heelal, en toch kun je springen zonder kilometers verderop weer neer te komen. Toegevoegd na 4 minuten: Ahum: rijdend voertuig, niet trein. Al blijft het principe hetzelfde. Het kan zelfs nog gekker: als je in een vliegtuig zit dat op hoge snelheid vliegt, en je springt omhoog, zit je ook niet tegen de achterwand aangeplakt.

In principe hoeft je snelheid niet af te nemen... Maak zo'n sprong maar eens in de trein... je blijft dan gewoon op je plaats (tov de trein). Als je dit op een rijdende vrachtauto doet, zal de rijwind je inderdaad afremmen, en val je daarmee buiten de vrachtauto.

Tijdens de start heeft u inderdaad dezelfde snelheid als de auto. In de lucht is er voor u echter geen aandrijving meer en zal de snelheid afnemen. Er is bijv sprake van luchtweerstand, tijdens de sprong. Het zit er dik in dat u dus achter de auto terecht komt en niet weer land op de auto zelf.

Dan zal je gewoon op dezelfde plek landen in de auto. Ga maar eens springen in een vliegend vliegtuig. Dan ligt je toch ook niet ineens achterin de staart? Dit heeft met luchtdruk te maken binnen de ruimte waar je in zit.

Nee, laat maar maar een kilo lood en een veertje op de maan vallen, beide raken op het zelfde moment de grond. Voor jouw geval het zelfde daar ook de lucht de zelfde snelheid heeft, als het voortuig en de persoon.

Hier heb ik vroeger heeeeeel maar dan echt heel erg lang over zitten nadenken. Ik kwam zelf op het volgende. Wanneer je in een voertuig die gesloten is. Dus geen contact heeft met buiten, dan is er geen wrijving of afremmateriaal. Doe je hetzelfde op bijvoorbeeld een vrachtwagen aanhanger. Dan kom je niet op dezelfde plek neer. Dan wordt je geremd door de lucht. De reden waarvoor je in een gesloten voertuig op dezelfde plek terecht kom is zo te verklaren. Wanneer je constant 100km per uur rijd en je laat je sleutels vallen, dan valt hij precies neer waar jij hem om hoog hield. Er is immers geen wrijving wat hem tegenhoud. Als je hetzelfde doet tijdens het optrekken van 0-100 dan vliegen je sleutels wel naar achteren. Dit heeft te maken met de versnelling. Als je versnelling "nul" is, dan kom je op dezelfde plek neer. Het maakt niet uit hoe hard je rijd, als je maar niet versnelt of vertraagt. Laten we zeggen dat je constant 120 rijdt. Dan gaat dus alles wat in die auto zit met dezelfde snelheid. Er is geen versnelling of vertraging. Gooi een sleutel of balletje naar boven en hij komt zo weer in je handen terecht. Probeer je hetzelfde tijdens remmen of optrekken dan komt die bal ergens anders terecht.

Je komt op dezelfde stoel terecht, tenzij het een cabrio is en je wind vangt bij 't springen. Toegevoegd na 1 minuut: Alleen 10 seconden in de lucht blijven hangen lukt niet - zulke grote auto's bestaan niet, en ook kan je niet zo hoog springen. Maar als de auto dus groot genoeg zou zijn, het een gesloten auto is, en jij zo gigantisch hoog kon springen, dan zou je weer precies op dezelfde plek terecht komen.

Tijdens een sprong 10 sec. in de lucht blijven hangen is voor een mens onwaarschijnlijk lang: mogelijkheid 1; je hebt leren vliegen, waar je terechtkomt is erg onzeker mogelijkheid 2; je bent met je kraag aan een kapstokhaak blijven hangen en na ruim 9 sec. is je kraag uitgescheurd. In dit geval kom je ongeveer weer op je startplek neer. Ik hou het zelf op mogelijkheid 2.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100