Waarom zijn de meeste vrachtwagens begrensd tot 90 kmpu, terwijl ze maar 80 kmpu mogen?

Bij brommers is het toch ook zo dat ze begrensd zijn tot het aantal km's dat is toegestaan. Is er een rede waarom vrachtwagens 10 kmpu sneller kunnen dan is toegestaan? Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is in de EU afgesproken (in België mag je bijv wel 90 km per uur rijden in een vrachtwagen): "De snelheidsbegrenzer moet zo zijn afgesteld dat de maximumsnelheid van bedrijfsauto's niet meer dan 90 kilometer per uur is en die van bussen niet meer dan 100 kilometer per uur. Deze snelheden zijn door de landen van de Europese Unie (EU) afgesproken. " Toegevoegd na 3 minuten: Oja en brommers gaan niet zoveel de grens over als vrachtwagens.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/be...

Omdat het soms voor de verkeersveiligheid wensleijk is dat ze iets harder kunnen (om bijvoorbeeld met de flow mee te kunnen). Voorts hangt het ook van het gewicht van de lading af. Als die zwaarbeladen is moet hij misschien "90" om een snelheid van "80" te kunnen bereiken. Een brommer kent zulke laadverschillen niet.

stel je hebt een zwaar transport wat je in moet halen , dan kan je met wat gas geven even wat sneller voor bij , en je ergert niet je mede weggebruikers door lang op de links baan het verkeer te blokeren buiten de andere antwoorden is dit een van de praktische opties daarvan

Steeds vaker zal het voorkomen dat vrachtauto's geen 90 km/h kunnen rijden. Veel transportbedrijven laten de begrenzer terug zetten naar 85 soms ook wel eens 83. omdat de snelheid lager is. Heeft een vrachtauto minder luchtweerstand. Dat scheelt aanzienlijk in de dure brandstof kosten vandaag de dag. En een vrachtauto heeft een geijkte snelheidsmeter dus 80 is echt 80. Maar als je met je luxe wagen achter een vrachtauto zit. Heb je misschien wel 90 op je teller staan. Omdat je snelheidsmeter niet geijkt is. Dan lijkt het misschien ook wel dat ze 90km/h rijden

Veel vrachtwagens zijn begrenst rond de 80 km per uur inverband met brandstof besparing

De begrenzing van een Nederlandse vrachtwagen mag de 85km/h niet overschrijden, dit wordt tijdens elke APK gecontroleerd en dient de snelheidsmeter op nieuw geijkt te worden. Voor de snelheid van 85km/h is gekozen vanwege de afwijking die elk voertuig heeft, door slijtage van banden of een te lage bandenspanning kan er een hoger snelheidsverschil dan 5km/h met de werkelijke snelheid optreden, bij een snelheid onder de 75km/h wordt een vrachtwagen een gevaar op de snelweg. Indien en vrachtwagen toch sneller kan dan de toegestane 85km/h heeft vaak te maken met de hobbydrift van een aantal chauffeurs.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100