Is het verplicht dat vrachtwagenchauffeurs die een open container vervoeren, een net over hun lading spannen, zodat hun lading niet er af kan vallen?

en zo ja, hoe hoog is dan de bekeuring als je wordt gepakt?

Ik zag pas op de afrit van de snelweg een auto staan met een steen door zijn voorruit, en daarachter stond een vrachtwagen waarvan de chauffeur zijn lading stond af te dekken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In artikel 5.18.6 van de Regeling Voertuigen is bepaald dat lading niet van een voertuig moet kunnen vallen. Nu is het afhankelijk van de lading, wat de beste manier is, om de lading te zekeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het afdekken van de lading met een net, een zeil of door middel van het zekeren van de lading met spanbanden. Een net is dus niet altijd verplicht. Denk bijv aan boomstammen. Die moeten vastgezet worden met spanbanden. Los zand moet afgedekt worden met een zeil. Een net is in beide gevallen niet voldoende. Gekeken moet worden naar de lading en vervolgens moet bepaald worden, wat de beste manier is, om te zorgen dat de lading tijdens het transport niet van de wagen kan vallen/ waaien.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0025798/Hoof...

Volgens 'Artikel 5.18.6 VR' zeker! 1. Het voertuig moet zodanig zijn beladen dat de lading of delen daarvan niet van het voertuig kunnen vallen. 2. Losse lading ten aanzien waarvan het gevaar bestaat dat deze of delen daarvan tijdens het rijden van het voertuig vallen, moet deugdelijk zijn afgedekt. Toegevoegd na 1 minuut: VR=VoertuigReglement

Per 1 juli 2010 zelfs op aanhangwagen(tjes)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100