Wie bedient de wissels van de tram?

Gebeurt dat vanuit een centraal commando centrum, of doet de bestuurder van de tram dat, als hij vlakbij de wissel is en ziet dat het andere spoor vrij is?
Er zijn zoveel wissels in een grote stad en ook vlakbij elkaar. En dan ook nog eens iedere paar minuten een tram, is toch bijna niet te doen om dat centraal te regelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat doet de tram zelf. Hij rijdt over detectie lussen en die zetten middels stroom de wissel om. Als het defect is, moet de bestuurder de tram uit en dan met een groot soort breekijzer de wissel met de hand omzetten. Breekijzer in het gaatje naast de wissel zetten en met kracht schuiven.

ik sluit me bij mijn voorganger aan maar voeg nog toe dat er in amsterdam nog enkele punten zijn waaarvan de wissels met de hand worden omgezet... als dat inmiddels niet veranderd is... dat ik dat nog moest doen was namelijk 20 jaar geleden...

Een aanvulling op detectie. De trambestuurder stelt zo in dat de detectiekast in de tram weet welke tram op welke route hij is. Dan weet de wissel dus welke kant hij op moet. Eigenlijk werkt dat met die negenogen van lijnbussen ook zo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100