Wie krijgt er voorrang op deze gelijkwaardige kruising?

Zie afbeelding in de bijlage. De rode en groene auto willen rechtdoor, de blauwe auto wil links afslaan. Wie krijgt er in de volgende situatie voorrang? en waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is een situatie waarin niemand voorrang heeft. Groen moet wachten voor rood. (rood kont van rechts) Rood moet wachten voor blauw. (blauw komt van rechts) Blauw moet wachten voor groen. (groen gaat rechtdoor op de zelfde weg) === Je kan de situatie enkel oplossen door goed naar elkaar te kijken en met wat handgebaren.

Toegevoegd op 23 juni 2020 14:21: tekst

De eerste regel is verkeer van rechts gaat voor, maar in dit geval komen er 2 auto's van rechts. Dan kijk je naar de volgende regel: rechtdoorgaand verkeer gaat voor. De blauwe auto gaat niet rechtdoor, dus moet als laatst. Dan gaan de rode én de groene auto rechtdoor, maar de rode auto komt van rechts, dus ik denk dat die auto voor mag.

Groen en Blauw rijden op dezelfde weg, maar Blauw slaat af. Groen gaat rechtdoor, en heeft dus voorrang op Blauw. Maar Rood komt ten opzichte van Groen van rechts en heeft daarom voorrang op Groen. Dus wordt de volgorde Rood - Groen - Blauw.

Niemand. Deze situatie is niet sluitend geregeld in de wet.

De volgorde: rood - groen - blauw. Uitleg. Rood is de auto die het eerst het kruispunt nadert. Daardoor moet groen voorrang geven aan rood. Vervolgens kan groen doorrijden want tegemoetkomend afslaand verkeer (blauw) heeft geen rechten ten opzichte van rechtdoorgaand verkeer. Indien alle auto's tegelijkertijd het kruispunt naderen, dan is de volgorde: blauw, rood, groen. Want in principe gaat rechts altijd voor (een Nederlandse maatregel d.d. 1 mei 2000 die al jaren in andere Europese landen gold), zelfs als zou de blauwe auto een fietser, een scootmobilist of een man met een koe aan de hand zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100