Wanneer en waarom zijn we stoplichten, verkeerslichten gaan noemen?

Een stoplicht is een begrip. Meestal wordt 'stoplicht' gebruikt als we 'verkeerslicht' bedoelen. Ooit heette verkeerslichten ook stoplichten, maar wanneer en waarom de omslag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Strikt genomen is alleen een verkeerslicht dat op rood staat een stoplicht; bij groen moeten de weggebruikers immers niet stoppen, maar juist doorrijden. Het officiële "Reglement verkeersregels en verkeerstekens" heeft het over verkeerslicht. Bovendien is stoplicht dubbelzinnig: het heeft ook de betekenis 'remlicht van een motorvoertuig'. Toch is stoplicht een heel gewone aanduiding voor het seinlicht dat op kruispunten het verkeer regelt. Dit wordt bevestigd door de meeste hedendaagse woordenboeken, die stoplicht als volwaardige variant van verkeerslicht erkennen. Zo verwijst Van Dale Hedendaags Nederlands (2002) bij verkeerslicht rechtstreeks door naar stoplicht. En het Witte Woordenboek (2007) omschrijft verkeerslicht als "gekleurd licht als sein voor het verkeer, stoplicht"; bij stoplicht staat "met groen, oranje en rood licht uitgerust apparaat op kruispunten dat aangeeft of men mag doorrijden of moet stoppen, verkeerslicht". Alleen de grote Van Dale (2005) is nog erg streng in de leer en beschouwt een stoplicht als een verkeerslicht dat het sein geeft om te stoppen.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/geld...
http://www.onzetaal.nl/advies/stoplicht.php

Volgens mij is het andersom. Het is een verkeerslicht, maar wij zijn in de loop der jaren het stoplicht gaan noemen, Dat is het zelfde als een zebrapad, dat is ook eigenlijk een voetgangersoversteekplaats. een tientje noemde eigenlijk ook iedereen een joet

Verkeerslichten is het enige juiste woord voor de lichten die bedoeld zijn om het verkeer te regelen. Volgens mij is stoplicht een ander woord voor remlicht achterop een voertuig.