Na hoeveel tijd is een automotor warm?

Als ik de auto start en vervolgens steeds rustig optrek en gewoon rustig rijd zonder hoge toeren te maken, bereikt de temperatuurmeter na ongeveer vijf minuten zijn normale stand. Je zou dan denken dat de motor dan warm (op temperatuur) is.

Nu las ik laatst bij de ANWB dat de temperatuurmeter slechts de temperatuur van het koelwater aangeeft. Dus het koelwater is dan op bedrijfstemperatuur, maar dat geldt niet noodzakelijkerwijs voor de hele motor.

Mijn vraag is: na hoeveel tijd is de hele motor warm (op bedrijfstemperatuur)? Dit bij een rustige rijstijl, maar wel rijdend, dus zonder lang te hoeven stilstaan voor stoplichten en voorrangswegen.
 

Toegevoegd na 29 minuten:
 
Voor zover het uitmaakt: het gaat om een relatief moderne diesel.
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het koelsysteem is middels een thermostaat gescheiden in twee gedeeltes. Grofweg gezegd de motor en radiateur (radiator). Op het moment dat je gaat rijden staat de thermostaat dicht en zal alleen de koelvloeistof rondom de motor verwarmd worden. Op het motorblok zelf zit de temperatuurmeter. Deze geeft de actuele temperatuur van je motorblok aan. Dus is het heel aannemelijk dat je in of rondom 5 minuten de bedrijfstemperatuur van de motor hebt bereikt. Wordt de motor (koelvloeistof) te warm dan gaat de thermostaat zich openen en voert de overtollige warmte dan af via de radiateur. Dus kort door de bocht: ja dit geld voor de gehele motor. Mvg. TX

Een motor is op bedrijfstemperatuur als de motorolie op temperatuur is dus rond de 80 graden. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de buiten temperatuur en de belasting van de motor. Tevens zal een benzine motor eerder op temperatuur zijn dan een diesel omdat het rendement van een diesel hoger is. Een benzine motor zal gemiddeld na ca 15 minuten rijden op bedrijftemperatuur zijn. Voor een diesel duurt dit langer. ^lr

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100