Moet je inhalende fietsers op het fietspad voor laten gaan op een rechte weg?

Situatie: 50 km weg in bebouwde kom met aan de rechterkant een rood fietspad met onderbroken lijn. Stel een fietser wil een andere (of 2 ) fietser inhalen maar jij komt er aangereden in de auto. Moet de fietser jou eerst laten passeren voor dat hij de andere fietser mag inhalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Twee fietsers mogen naast elkaar fietsen, meer mag niet. Als het naast elkaar fietsen het verkeer hindert moeten de fietsers achter elkaar fietsen. Dus de fietser moet u, indien hij het rood gemarkeerde fietspad verlaat u voorlaten. Maar als autobestuurder zou ik wel erg voorzichtig zijn en mogelijke inhaalmanouvres van fietsers goed inschatten want als autobestuurder draag je een grotere verantwoordelijkheid. Toegevoegd na 44 minuten: Bovendien moet uitwijkend en inhalend verkeer voorrang verlenen. Als je dus iemand inhaalt mag je anderen niet zomaar aan de kant duwen, dus ook een fietser een auto niet (als dat al verstandig is). Dit alles natuurlijk voor zover aangegeven fietspaden (dmv bij een stippellijn of doorgetrokken lijn) overschreden worden (tav van het autoverkeer) Toegevoegd na 1 uur: Correctie: wettelijk art. 54 RVV gezien geldt alleen ic wisselen van rijstrook als situatie waarbij voorrang moet worden verleend. Dus inhalen an sich niet. De kern waar het om draait is dat je niet met z'n tweeen naast elkaar mag rijden als je daarbij ander verkeer hindert, dus ook niet bij alleen inhalen. De vraag is dan wat hinderen is. Als er op een paar meter afstand een auto met normale snelheid moet afremmen om de fietser te laten inhalen is er dus sprake van hinderen en moet de fietser de auto voor laten.

De fietser heeft voorrang op jou. Hij fietst al op die positie van de weg en jij komt met de auto van achteren aangereden. Sowieso is de fietser een zwakke weggebruiker en is het oppassen geblazen voor een automobilist. Een ander voorbeeld is dat er een auto wilt wegrijden uit een parkeerhaven evenwijdig aan de rijbaan. Dan hebt jij voorrang, omdat uitparkeren een speciale manoeuvre is. Toegevoegd na 24 minuten: Dit denk ik dus omdat de fietser het rode vak moet verlaten. De auto #1 in bovengenoemde voorbeeld moet ook zijn rijvak verlaten, die ook gescheiden is dmv een onderbroken streep. Toegevoegd na 24 minuten: Dit denk ik dus omdat de fietser het rode vak moet verlaten. De auto #1 in bovengenoemde voorbeeld moet ook zijn rijvak verlaten, die ook gescheiden is dmv een onderbroken streep.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100