Hoe weten ze hoe groot de motor is?

Hoe weet de verzekering wel zeker dat je auto bv 1.9 is en niet stiekem 3.0? De verzekering of taks of wie dan ook. Belgie bedoel ik.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alles hangt samen en zit in een unieke databank. Het start met je chassisnummer (kern van alles) en daaraan hangen alle gegevens van je (bij ons witte) identificatiefiche van de fabrikant. En daar nogmaals aan hangt dan ook je nummerplaat, of nee: je nummerplaat is gelinkt naar het chassisnummer en zo ook aan merk, type en motorvermogen. Bij camionetten en camions is dit geen probleem (belasting op laadvermogen), bij motofietsen en personenwagenwagens kan het wel een probleem zijn omdat veel belastingen/taksen daar op gebaseerd zijn. Daarnaast is het niet de grootte van de motor die bepalend is voor het vermogen van de motor. Al toen Mercedes het CDI (Common Rail Diesel Injection) systeem invoerde, kon een 2 liter motor zowel 100 PK als 120 PK leveren naargelang de inspuiting (puur een chip maakt dan het verschil, dus je kon van de ene naar de andere door gewoon een chip erin te stoppen; ook bij mijn Kawasaki 1400GTR kan je de chip vervangen door een onbegrensde van een ander jaar zodat die bijv. meer dan 160 PK zou kunnen leveren of bij de ZZR1400 zelfs een topsnelheid boven de 300 km/h kunnen halen. Ook dan moest er een grotere BIV betaald worden voor dit soort exuberante vermogens, reden waarom zelfs de nieuwe BMW K1600 standaard erg 'braaf' is in vermogensafgifte. Ze weten het dus nog steeds niet altijd, maar ze kunnen het altijd uittesten op een testbank (gebeurt slechts heel uitzonderlijk en altijd in gevallen waarin ze 'getipt' zijn).

Dat staat in de papieren en dat moet kloppen met de carasorie nummers. Dat controleren ze weliswaar nooit, tot je een ongeluk krijgt, als het dan niet klopt, ben je de klos. Oja wellicht checken ze ook bij apk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100