waarom noemen ze het ene een tunnel en het andere aqadukt?

een weg onder het IJ is een tunnel en onder de Haarlemerring vaart aquadukt

Weet jij het antwoord?

/2500

Een aquaduct is een brug , een tunnel .....een tunnel

Heel kort gezegd: Het grote verschil is dat in het geval van een aquaduct de waterweg door een betonnen bak stroomt, terwijl bij een tunnel slechts sprake is van een constructie onder de oorspronkelijke bedding door. Toegevoegd na 8 minuten: De tunnelconstructie bestaat uit geprefabriceerde losse afzinkelementen, gemaakt op een bouwdok en (over het water) gesleept naar de bouwplaats. Hier worden de elementen stuk voor stuk afgezonken. Toegevoegd na 15 minuten: Het grote verschil is dus de manier van aanleg. Alleen een betonnen bak of een constructie (is uit twee of meer delen samengevoegd).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Afgezonken_tunnel
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aquaduct_(watergang)
http://www.wegenwiki.nl/IJtunnel

Wanneer een rivier[tje] in een bewoond gebied stroomt, wordt deze soms "geleid" om te kunnen stromen, geleid door een bebouwing, een betonnen bak bij wijze van spreken. Als er nu een weg nodig is, kun je een weg onder de rivier door graven. Daarvan zijn talloze voorbeelden [zie de link] en als je het een keer wilt zien, bij Gouda is een bekende [ik ben er al vaak onderdoor gereden]. Een weg die 'gewoon' onder de rivier door gaat is een tunnel. [Uit de bron:] Een aquaduct (Latijn: aquaeductus: waterleiding) is een brug voor een waterloop (spreng, rivier, kanaal) of waterleiding, waarbij andere verkeersstromen onder het water door worden geleid. Zuid-Holland Gouwe-aquaduct in de Gouwe bij Gouda (A12); 1981

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aquaduct_(wat...

een tunnel heeft een lange lengete onder breed vaarwater. Een aquaduckt heeft gaat onder een kanaal of smalle vaart door.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100