waarom zijn de kleuren van de stoplicht rood groen en oranje en niet paars geel en wit?

Weet jij het antwoord?

/2500

rood doet je opletten, omdat bloed ook rood is, en als je bloed ziet, is er iets niet goed. (dat is altijd al zo geweest, instinct) en groen associeert met goed. oranje weet ik niet.

Omdat die kleuren goed zichtbaar zijn ook bij heel zonnig weer

Omdat we er voor de duidelijkheid onderling afspraken over gemaakt hebben en vervolgens in de wet hebben vastgelegd. In Nederland is de betekenis juridisch geregeld in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Een verkeerslicht heeft doorgaans drie lampen. Van boven naar beneden: rood, geel en groen. Het gele licht wordt vaak als oranje aangeduid. * Rood: stop. * Geel (soms oranje): stop; voor bestuurders die het teken zo dicht genaderd zijn dat stoppen redelijkerwijs niet meer mogelijk is: doorgaan. * Groen: doorgaan. * Indien geel knipperlicht: Gevaarlijk punt, voorzichtigheid geboden. Toegevoegd na 22 uur: Rood is de kleur van gevaar. Oranje ( geel) is een opvallende kleur die staat voor.. opletten! Groen is een veilige kleur. De kleuren hebben bovendien een vaste plaats voor mensen die kleurenblind zijn.

Wanneer je logisch de betekenis van kleuren bekijkt, klopt het ook niet; Rood staat o.a. voor actie. Oranje; o.a. voor creativiteit. Groen; o.a. voor rust. Oranje zou dus nog kunnen kloppen, rijd je door of stop je??? Maar ik denk zelf dat zij rood voor stoppen hebben genomen omdat het een waarschuwende kleur is.

Buiten dat de kleuren goed zichtbaar zijn en qua woord heel veel lijken op de kleur in andere talen (green en groen is maar 1 letter verschil, oranje en orange ook en red en rood hebben dezelfde begin en eindletter) staat in de natuur niet zelden de kleur voor gevaar en groen voor rust (je kunt rustig doorrijden) oranje is geen primaire kleur dus heeft geen vast patroon en is of of, de ene keer wel stoppen en de andere keer niet doorrijden (geintje) maar je snapt `t wel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100